MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.15. 09:00,   Szöveg: MME,   Fotó: IBC, MME

15 év után bukkant fel újra a ritka lúd

Európa legritkább vadlibája, a rövidcsőrű lúd egy példánya február 9-én jelent meg a kardoskúti Fehér-tónál, és azóta is ott bandázik a nagy lilikekkel.

Utoljára 2003-ban találkoztak a dél-alföldi madarászok a rövidcsőrű lúddal (Anser brachyrhynchus), akkor a pusztaszeri Büdösszék-tónál lehetett megfigyelni egy példányt 2 napig. Most a Fehér-tónál szúrtak ki egy egyedet.

 

Fotó: MME


A ritka madár könnyen összekeverhető a vetési lúddal, de valamivel kisebb, a feje sötétebb, pisze csőrű, rózsaszín lábú, a háta pedig feltűnően világos. Izlandon, a Spitzbergákon és Grönland keleti részén költ, Nyugat-Európa tengerpartjain telel, leginkább Skóciában és Hollandiában, Belgiumban látható nagyobb csapatokban, a kontinens belsejébe nagyon ritkán vetődik. A világállománya mindössze 400 000 – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád megyei csoportjának a Facebook-oldalán.

 

Fotó: IBC


Sajnos előfordul, hogy összekeverik a vetési lúddal, és lelövik, de a rövidcsőrű lúd hazánkban védettnek számít, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén is szép számmal telelnek baglyok Biharugrán

Három tojás a rétisascsaládban

Itt a madarak éve, tegyél a begyér'!

New Yorkot ellepték a veszélyeztetett madarak


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...