MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.01.09. 12:00,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: 123rf.com

15 ezer facsemetét telepítettek a Hármas-Körös árterébe

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a legtöbb fát a Hármas-Körös árterének gyomaendrődi, illetve a Kunszentmárton és Öcsöd közötti szakaszán, összesen tizenegy erdőrészletben ültették el. 

Tizenötezer facsemetét ültettek el a tél előtt a Hármas-Körös árterében – számolt be a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. A Körös–Maros Nemzeti Park területén évek óta zajlanak az erdősítési, erdőfelújítási munkálatok. A tájidegen nemes nyárasokat fokozatosan lecserélik le őshonos állományokra.

 

Fotó: 123rf.com Illusztráció

 

Mint írják, a nemzetipark-igazgatóság egyik fontos feladata a dél-alföldi erdők fenntartása, felújítása. Bár a faültetésre általában az őszi időszak a legalkalmasabb, idén az időjárás ezt nem tette lehetővé. Az ősz ugyanis nagyon enyhe volt, ezért a facsemeték csak november végén, az első nagyobb hidegek megérkezése után hullajtották le lombjukat, azaz csak ekkor váltak alkalmasakká a beültetésre.

 

Fotó: 123rf.com
Illusztráció


Az őszi ültetések mindig sikeresebbek, mint a tavasziak, mivel a talaj a téli időszakban tömörödik legjobban, így a gyökerek jól meg tudnak kapaszkodni, s tavasszal a fiatal fák gyorsan megerősödnek. A legtöbb fát a Hármas-Körös árterének gyomaendrődi, valamint Kunszentmárton és Öcsöd közötti szakaszán, összesen tizenegy erdőrészletben ültették el. Az új telepítéseket folyamatosan gondozzák, ápolják, a kiszáradt fákat pótolják.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ha a fák beszélni tudnának

Nem elhanyagolt, csak természetes – az örökerdő 
Megjelentek a „ragadozó énekesmadarak” a Dél-Alföldön 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. június
Boronkai Miklós:
Viharban
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...