MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

A bakonyi indiánok földjén

Alig több mint 700 méter, a tetejéről nyíló kilátásba belelóg egy repülésirányító radar, pont 100 kilométerre van Budapesttől, mi az? A Kőris-hegy és Bakonybél környéke igazi kirándulóparadicsom. Nem véletlen, hogy „Cseh Tamás indiánjai" a Bakony hatalmas erdeit választották táboraik helyszínéül.

Egy kellemes erdei túránál és a csúcsról nyíló szép kilátásnál többet tényleg nem vártam a kéktúra e szakaszától, viszont ha ezentúl egy különleges hangulatú, jó hétvégi kirándulóhelyet kell mondani Budapesttől elérhető távolságban, akkor a 709 méter magas Kőris-hegy az elsők közt fog beugrani.

 


A: Borzavár, 1: Szépalmapuszta, 2: Kőris-hegy, B: Bakonybél - Táv: 13 km, jelzés: kék (Forrás: ttrmap.hu)

 

Bár az időjárás-előrejelzés szerint napos, tiszta időre lehetett számítani, a Borzavár melletti földekről nézve pont az ellenkezője alakult: csípős, hideg szél, a hegyek csúcsán pedig kövér felhők terpeszkedtek. Baljós előjel ez egy olyan kiránduláson, aminek fő attrakciója a hegytetőről nyíló kilátás.

 


Reménykedtünk, hogy mire odaérünk, a felhőknek dolga akad valahol máshol és továbbállnak, úgyhogy ráérős tempóban vágtunk át a takaros települést Szépalmapusztával összekötő szántókon.

 


Szépalmapusztáról mindenki csak azt mondogatta, hogy szép és hangulatos. És tényleg így van: a svájci tulajdonban lévő hotel és környéke páratlanul nyugalmas zuga a Bakonynak.

 


A hatalmas zöld mezőkön lézengő, és az elhaladó emberek iránt néha élénk érdeklődést mutató lovak, valamint a háttérben emelkedő hegyek már-már alpesi benyomást keltenek. Az épületegyüttes és környékének rendezettségében mindenképpen.

 


A továbbinduló út a boszorkányos mesékből ismerős, öreg, kesze-kusza bükkerdőbe vezet. Igaz, a Jancsi és Juliskában nem emlékszem, hogy az erdészet a fél hegyoldal faállományát letermelte volna. A nem annyira távol kihelyezett, majdnem olvashatatlanra kopott táblák szerint betegség pusztította az erdőt.

 


A kapaszkodó rövid, de embert próbáló. Mire a tetőt elértük, szerencsére fönt is kitisztult az idő, így a kilátást zavartalanul élvezhettük... volna, ha a faépítmény legfölső szintjének két oldalára nem húznak dróthálót. Ugyanis a hegycsúcson egy repülésirányító radarállomás épülete osztozik a Vajda Péter-kilátóval. A háló, gondolom, a már távolról is jól látható, hatalmas fehér gömböt hivatott megvédeni a fizikai inzultusoktól, úgy mint kődobálás vagy faághajigálás.

 


Széles panorámát kapunk viszont Szépalmapuszta környékére, és a távolban húzódó Zirc fölötti hegyhátakra, szinte méterről méterre követhetjük korábbi útvonalunkat. Észak felé, a síkból kiemelkedve a távolban feldereng Pannonhalma fölött az apátság, míg keleti irányban Porva és Borzavár magasabban elterülő, hepehupás síkja, és a domboknak tűnő, környező hegyvonulatok uralják a képet.

 


Délen hegyvidékibb a kép: a Parajos-tető tornya és a Hajag-tető csoportja vesznek el a párában. A környező fákon látszik a decemberi ónos eső okozta jégkárok nyoma, a jég itt is sok ágat letört, de a pusztítás közel sem tűnik olyan drasztikusnak, mint a budai erdőkben.

 

 

A környező, hatalmas erdőket abszolút érthetően választották játékuk helyszínéül a Cseh Tamás fémjelezte indiántáborok kiötlői, napokig lehet rejtőzni és bóklászni a rengetegben, maximum kisebb falvakba belefutva. De most a Bakonybélre vezető ösvényen indián csataüvöltés helyett csak a favágók motorfűrésze búgott fel rendszeresen.

 

 

Bakonybél közelében bőven van még nézelődni való, az erdők közt számos bájos kis patakvölgy, rendezett falu, kellemes kilátópont közül lehet válogatni. A sűrű erdészeti úthálózat miatt a környék biciklivel kellemes délutáni gurulásra vágyóknak és nagyobb szintkülönbségeket legyűrni akaróknak is ideális célpont. A falu szélén parkos, erdőszéli környezetben barátságos turistaszálló is működik.

 

 

Nézz meg még több fotót, és kövesd a Tájoló blogot Facebookon is!
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. április
Kesztyüs András:
Tűzben
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...