MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.11.28. 16:14,   Szöveg: Dr. Szépligeti Mátyás / ŐNPI, TM,   Fotó: Dr. Szépligeti Mátyás / ŐNPI, Molnár Péter

A fekete kökörcsinek szerint itt a tavasz

Legalábbis az Őrségi Nemzeti Parkban, ahol a napokban virágzó kökörcsinekre bukkantak. A jelenség a szakemberek szerint egyébként enyhe, csapadékos őszi időjárás esetén szokott előfordulni, ezek szerint tehát, ami a hőmérsékletet illeti, nem lehet okunk panaszra.

A kora tavasszal virágzó növényeknél előfordulhat, hogy némely egyedek a télelőn nyitnak szirmot – írja a nemzeti park igazgatóság a honlapján. A virágzó fekete kökörcsineket egy dombvidéki gyep bejárásakor fedezték fel.

 

Fotó: Dr. Szépligeti Mátyás / ŐNPI


Természeti törvényszerűség, hogy az egy fajhoz tartozó, ugyanazon az élőhelyen található példányok nem teljesen egyszerre bontanak szirmot. Ennek az az oka, hogy így közösségként nagyobb esélyük van a károsítók (például növényi részekkel táplálkozó állatok), kórokozók (gombák, baktériumok vagy vírusok okozta betegségek) és az időjárási szélsőségek (például erős fagy) által okozott veszteségek kivédésére.

 

Fotó: Molnár Péter


A fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) normál esetben március-április tájékán virágzik. Magyarországon többek között a Cserhátban, a Jászságban, a Kisalföldön, a Keszthelyi-fennsíkon, a Pilisben és a Mátrában található meg. A bíborlila virágú, selymes szőrrel fedett növény hazánkban védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkeink:

Virágos április a hazai nemzeti parkokban

Pompázik a réti őszirózsa

Megújult a Selyem-réti tanösvény Ócsa mellett


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...