MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.07. 11:02,   Szöveg: bfnp.hu,   Fotó: bfnp.hu, Pálvölgyi Krisztina,

A levendula lett Az Év Gyógynövénye

Már az ókorban is használták, a 15. századtól pedig Magyarországon is ültetnek levendulát. Elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatásáról ismert.

A valódi levendula (Lavandula angustifolia) az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak. Ma a gyógyászatban a virágát vagy illóolaját alkalmazzák. 

 

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

 

Az Év Gyógynövényei
o 2013. máriatövis
2014. citromfű
2015. galagonya
2016. kamilla
2017. mák

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a levendula hatásos nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében. Lehet inhalálni, teát is készíthetünk belőle (ehhez 1-2 kávéskanálnyi virágzatra lesz szükség), ha pedig nyugtató fürdőt szeretnénk, 20-100 g virágból kell 2 liter főzetet készíteni, és a fürdővízhez adni. Kaphatók levendulapárnák, amelyek az elalvást segítik, de molyriasztóként is funkcionálnak. Jelenleg vizsgálják a levendulavirág antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását is.

 

Fotó: Pálvölgyi Krisztina


Az Év Gyógynövényét 2013 óta választják meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére. Így évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek szélesebb közönséghez juthatnak el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A kőröshegyi levendulától a kereki várig

Gyógynövényes teák téli nyavalyákra

Bencés innovátorok levendulafelhőben

Gyógyító természet


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...