MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.29. 09:00,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Lovászi Péter, facebook.com/nagyerkozseg

A nagyéri gőzmalom kéményéből lett kilátó a Dél-Alföldön

25 méter magas kilátót avattak a napokban Nagyéren, amely egy gőzmalom kéménye köré épült. A toronyból beláthatjuk a Körös–Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületét, sőt tiszta időben akár a Világosi-hegyeket is felfedezhetjük a távolban. 

A kilátó érdekessége, hogy egy 125 éves, egykori malomkémény köré épült fel. Az 1900-as évek fordulóján a Zöldi családnak volt itt egy, akkoriban nagyon korszerűnek számító gőzmalma, amelyből azonban mára már csak a kémény maradt meg. A régi kémény köré egy acélszerkezetet építettek, és tetejét egy kicsit visszabontották. A látogatók 144 lépcsőn juthatnak fel a 25 méter magas kilátó tetejére. A lépcsőket úgy alakították ki, hogy azokon bárki kényelmesen fel tud sétálni, ráadásul közben pihenők is vannak – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

 

Fotó:

 

A magasból a nemzeti park kétezer hektáros Montág-pusztai területét olyan perspektívából csodálhatjuk meg, amire csak ritkán adódik lehetőség. A településtől nyugatra, a Száraz-ér menti nádas vonulat mögött elterülő puszta egységes képét csak néhány fasor és tanya bontja meg. Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.

 

Fotó: facebook.com/nagyerkozseg

 

Nagyér a Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montág-puszta mellett fekszik, erre az adottságra építve pályázott a község önkormányzata több, turisztikai célú beruházásra. Kialakítottak egy Zöld béka elnevezésű szálláshelyet, három tanösvényt (pillangós, madaras, szikes-vizes élőhely), valamint a Maros-háton egy túraútvonalat. Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan megépült a kilátó is.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Komplex turisztikai fejlesztések Nagyéren

Téli bundás hermelint láttak a Dél-Alföldön

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...