MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.02.27. 09:50,   Szöveg: MTI,   Fotó: Halász Krisztián, Szatmári Zoltán

A Pannon Magbank Európa legjobbjai között

A legjobb természetvédelmi pályázatok közé választotta a Pannon Magbank programját az Európai Bizottság. A létrejött „világvégebiztos” magtárnak köszönhetően egy esetleges ökológiai vagy természeti katasztrófa bekövetkezése után újra lehet telepíteni az őshonos, vadon élő növényfajokat.

Fotó: Halász Krisztián

 

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a Legjobb LIFE természetvédelmi program díját. Idén három kategóriában 63 európai uniós program közül 23 kapta meg ezt a kitüntetést, köztük a Pannon Magbank projektje, amiről már mi is beszámoltunk nektek a Turista Magazinban.

 

A díjkiosztó ünnepség május 31-én lesz Brüsszelben. A programok értékelése azonban addig is folytatódik tovább, és az átadóünnepségen derül majd ki, hogy a 23 legjobbnak ítélt nyertes program közül melyik öt kapja meg a Legjobb a legjobbak között (Best of the best) címet.

 

Fotó: Szatnári Zoltán


Az ötéves projekt végére a Pannon Magbankba mintegy 910 faj 1853 magtétele került be. A programot a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálta, de részt vett benne az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is. A pályázathoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosított társfinanszírozást.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Világvégebiztos magtár

Jégbe zárt öröklét


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...