MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2012.11.10. 16:15

A PEUTEREY-ÁTTÖRÉS

Először mászták végig magyarok az Alpok egyik nagy klasszikus útjának számító Peuterey-gerincet, amely az olaszországi Courmayeurből indul és a Mont Blanc csúcsára visz fel. 

 

A Peuterey Integrale megmászása komoly hegymászó teljesítmény: a Mont Blanc három-négyezer méteres sziklatűin kell átverekedniük magukat a mászóknak, egyszer hágóvasban jégcsákánnyal éles gerinceken, másszor pedig nehéz sziklafalakat kell megmászni négyezer méter magasan. A Peuterey Integrale megmászásához át kell mászni a az Aiguille Noire de Peuterey-n, enélkül nem mondhatja el a hegymászó, hogy az Integrale utat mászta. 1986-ban első magyarként Csíkos József és Vörös László már mászták a Peterey-gerincet, de ők a Noire-t kihagyták. 

 

A négy magyar hegymászó előtt is járt már két magyar az Integrale úton, de őket sajnos egy vihar arra kényszerítette, hogy mentést hívjanak, így a Mont Blanc csúcsáról már helikopterrel jöttek le. Ez persze az ő teljesítményükből sem von le semmit. A négy mászó azonban szerencsésen saját lábon jutott le a Mont Blancról, annak úgynevezett normál, vagyis a mezei turisták által használatos útján. És a mászás során készített képeiket most veletek is megosztották. 

 

 

A vetítésen jelen volt mind a négy mászó, Vladár Tamás és Dr. Szász László (a Komarnicki Gyula THSE tagjai) valamint Kiss Péter (MAHOE) és Laczkó Bálint. Bővebben a Természetjáró és Turista magazin decemberi számában olvashatsz a mászásról. 

 

Kürtszavas fogadtatás a Borelli-háznál - innen indult másnap hajnalban a mászás.
A Peuterey-gerinc alsó része sok-sok kötélhosszas sziklamászással küzdhető le (a piros pont az első éjszakázás helye).
Szeles mászás a Welzenbach-torony oldalában, ahol Vladár Tamás ment előre.
Az első éjszaka a Brendel-torony alatti bivakhelyen (Szász Lászlónak a letörés szélén jutott hely).
Vladár Tamás és Szász László az Aiguille Noire csúcsán található Madonna szoborral.
Erős szélben történt a 12 kötélhosszas ereszkedés az Aig. Noire meredek sziklatábláin.
A háromormú Aiguille Blanche középső tornyának havas-sziklás gerincén.
Vladár Tamás és Szász László délután fél hatkor a Mont Blanc csúcsán.
A sikeres kötélpárosok Chamonix-ban már örültek annak, hogy az esőt nem fent a hegyen kapták a nyakukba (Dr. Szász László, Vladár Tamás, Kiss Péter és Laczkó Bálint).
Az "Angol Dámák" sziklatornyainál a nem tervezett szabadban töltött éjszakázás után jól esett a Craveri-bivakház viszonylagos kényelmessége.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...