MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.28. 13:00,   Szöveg: MTI, turizmus.com/TM,   Fotó: nkvp.hu, Gulyás Attila, László Incze / Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, facebook.com / Gyulai vár

A szabadkígyósi kastély már szépül, felkészül Visegrád

A korábbi kastély- és várfelújítások jelentős látogatószám-növekedést eredményeztek. Például a diósgyőri vár felújításának első szakasza nyomán öt év alatt 35 ezerről 160 ezerre ugrott a vendégforgalom, közben a gyulai kastély 250 ezredik látogatóját fogadta.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 39 épület – 20 kastély és 19 vár – újul meg és bővül új funkciókkal. A kastélyok esetében 37,5 milliárd, a várprogramban pedig 25,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból.

 

Fotó: nkvp.hu


Ahogy arról a turizmus.com beszámolt, és mi írtunk róla többször, a munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Károlyi-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén. Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már.

 

Fotó: Gulyás Attila


A korábbi felújítások nagy látogatószám-növekedést eredményeztek: a diósgyőri vár felújításának első szakasza nyomán öt év alatt 35 ezerről 160 ezerre ugrott a vendégforgalom, az egri vár ma Magyarország egyik legkedveltebb attrakciója évi 480 ezer látogatóval.

 

Fotó: László Incze / Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont


A napokban 250 ezredik látogatóját fogadta a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Az intézmény március elején ünnepelte megnyitásának harmadik évfordulóját. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián kiskunhalasi matematika-történelem szakos tanárt többek között a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepték meg.

 

Fotó: facebook.com / Gyulai vár

 

Gyula másik híres látnivalója, a vár is népszerű célpont, tavaly a látogatók száma meghaladta a százezret. A vár két megújult kiállítással köszöntötte a tavaszt. Egy új, állandó kiállítás a vár körül egykor épített palánkvár korabeli maradványait mutatja be, de kiállították az 1566-os török ostrom tárgyait is, amelyek a legutóbbi, a vár körül folytatott ásatások során kerültek elő, például egy ágyúgolyó és több fegyver. Egy különleges attrakcióval is gazdagodott a vár, egy holoprojektorral, amely három dimenzióban mutatja be a korabeli várat és annak szerkezetét.

 

Kapcsolódó cikkek:

Inasszobától a grófi szalonig- a gyulai kastély titkai

Történelmi örökség 21. századi köntösben- a gyulai vár

Kezdődik a szabadkígyósi kastély felújítása

A tiszántúl mesés főúri kastélya

Újjászülető katély és évszázados kastélypark Füzérradványban

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...