MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

A tanyavilágtól Szegedig és a tiszaszigeti mélypontig

Tóni két napig a Drónmédia vendége volt. Varga Zsolt, Tombácz Ferenc és Székely Attila is Szeged környékén él, és ragaszkodtak ahhoz, hogy ők mutassák meg Tóninak az érdekességeket.

Szerdán a Dócon alapított Alsóréti Hagyományőrző és Lovassport Kulturális Egyesület volt a vendéglátónk. Az egyesület célja a határainkon belül és azon kívül élő magyarság lovas és népművészeti hagyományainak ápolása.

 

  


Tóni nagy izgalommal várta a lovakat, és egész délelőtt velük foglalkozott. Kipróbálta az ostorkezelés fortélyait, és természetesen lóra is pattant. Attila édesanyja hatalmas sütés-főzést szervezett. Az étkezés fénypontja a desszert, Anikó specialitása, a „virágfánk” volt. A két komondor, Berta és Szöszi pedig boldogan hűsölt velünk ebéd után.

 


Délután elindultunk a pitricsomi tanyavilágba, sok családot meglátogattunk, és megannyi jószágot láttunk a pávától a szamárig. Többfajta szarvasmarhát, bivalyokat láttunk, és este Bindics Ádám tanyáján Tóni még a marhák áthajtásában is segédkezett. Jó volt látni, hogy ezek az emberek milyen harmóniában élnek a természettel, és mennyire boldogok, pedig rengeteget dolgoznak. Éjszaka a két komondor már egészen barátságosan fogadta, hogy sátrat vertünk a tanyán, és békésen aludtak el mellettünk.

 


Csütörtökön Tombácz Feriékhez indultunk Tiszaszigetre. Szegeden megálltunk Varga Zsoltéknál, egy rövid városnézés következett, majd kikísértük Gál Ricsit, aki hazautazott. Három hétig kísérte és segítette Tónit, és nagyon jó barátok lettek. Tiszaszigetre gyönyörű rózsaültetvényeken át érkeztünk meg. Aki erre jár, feltétlenül nézze meg a „mélypont” emlékhelyét. 1984-ben létesítették, és 75,8 méteren itt található Magyarország legmélyebben fekvő pontja. Közkedvelt kirándulóhelye a bringásoknak, a gyalogtúrázóknak és a lovasoknak egyaránt; Tóninak is rendkívül tetszett. Utána egy Tisza-parti, lábakon álló házikóban töltöttük a napot, és Feri szegedi halászlével örvendeztette meg a társaságot. Jólesett a fürdés a Tiszában, na és a láblógatás a stégről.

 


Két kellemes pihenőnapunk volt egy gyönyörű helyen. Nagyon köszönjük ezt a nyugalomban, szeretetben eltöltött időt a Drónmédia stábjának. Ránk fért, és jólesett mindannyiunknak.

 


Írta: Friesz Móni

 
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. május
Rajki Róbert:
Harmatos hajnal
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...