MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.05.05. 11:20,   Szöveg: MTI/TM,   Fotó: Charlie Hamilton James, Ugo Mellone, Edwin Giesbers

A természetfotózás „Oscar-díjasai” Budapesten

Lenyűgöző tájak és meghökkentő vagy éppen drámai pillanatképek az állatok életéből – Az Év Természetfotósa kiállítás augusztus 1-ig látható a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban.

Charlie Hamilton James – Belső munka

 

A versenyt – amelynek pályamunkái közül most 100-at tekinthetnek meg az érdeklődők – 1965 óta rendezi meg a Londoni Természettudományi Múzeum. Míg a legelső évben csupán 361 fotóval neveztek, mára a világ egyik legrangosabb természetfotós megmérettetése lett; 2015-ben 96 országból több mint 42 000 fotót küldtek be. A díjat a természetfotózás Oscarjának tartják.


Az év természetfotósa tavaly a kanadai Don Gutoski lett Két róka meséje című képével, az év ifjú természetfotósa pedig a cseh Ondrej Pelánek. A legjobbak közé Kudich Zsolt Nagy kócsagok ébredése című képe is bekerült; a Föld sokszínűsége szekció Madarak kategóriájában szerepelt kiemelkedően. A fotó a Kaliforniai Tudományos Múzeum pályázatának fődíját is elnyerte tavaly. Kudich Zsolt Dunáról és annak élővilágáról készült önálló kiállítását nyáron láthatják az érdeklődők a múzeum kupolacsarnokában. 

 

Ugo Mellone – Pillangó kristályban


A most kiállított fotókat nézegetve bepillanthatunk egy adott élőhely sérülékenységébe, egy-egy faj meghökkentő vonásaiba vagy sajátos viselkedésébe, és megismerhetünk néhányat a bolygó legelhagyatottabb helyei közül, például homoksivatagokat, jégmezőket.


A természetfotós sajtóesszék történeteket mesélnek el egyetlen képben vagy egy képsorozatban, ebben a szekcióban Audun Rikardsen és Connor Stefanison munkáit láthatja a közönség. A művészek tavaly olyan érzékeny és sarkalatos témák leleplezésére vállalkoztak, mint az orvvadászat, a csempészet, a túlhalászás vagy a fogságban tartott állatok kérdése.

 

Edwin Giesbers – Csendélet


Már csak azért is érdemes ellátogatni a nyár végéig megtekinthető kiállításra, mert Közép-Európában csak a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatják be az utazótárlatot.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lenyűgöző pillanatok - Nézd meg 2015 díjnyertes természetfotóit!

Magyar fotós tarolt a nemzetközi pályázaton

Kiállításon a Duna legszebb arcai

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...