MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.09.20. 09:30,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, Kozma Attila / BNPI, Tassy Márk, Dabis Balázs Silvius, Garancsi Kata

A természettel gyűrd le az őszi melankóliát – programajánló

Egy jól kiválasztott szabadtéri programmal a kicsit borongós, nehezebben induló napokat is feldobhatjuk. Ajánlunk néhány jó célpontot szeptember utolsó hétvégéjére. 

1. Bazalttúrák

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Olyan helyre mennél, ahol két középkori várat, kolosszális bazaltfennsíkot vagy megannyi geológiai csodát láthatsz? Esetleg kihívásra is vágysz? Érdemes bevállalni a bazalttúrák valamelyikét, hiszen 100, 35 és 15 kilométeres családi táv közül is választhatsz. Megcsodálhatsz két erősségromot (Somoskő és Salgó vára), egy bazalthasadékot és a Medves-fennsíkot is.

 

Mikor?
2017. szeptember 23. 6.00 – 19.00
Hol?
Karancs–Medve-vidék, Heves–Borsodi-dombság
Részletek ide kattintva.

 

2. Kaptárkövektúra

 

Fotó: Kozma Attila / BNPI

 

A kirándulók körében kevésbé ismert Bükkalja vidékét járja be a túra. A távok (50, 30, 15 km) jól jelzett, felújított útvonalon haladnak, érintve a bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit, legérdekesebb helyszíneit, beleértve a rejtélyes kaptárköveket is.

 

Mikor?
2017. szeptember 23. 6.00 – 19.00
Hol?
Eger, Bükkalja
Részletek ide kattintva.

 

3. Katica Tanya zselici kerékpártúra

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A kerékpártúrán a Zselic látványos településein és erdős vidékein tekerhetsz végig. A Kaposvárról induló körtúrán 73, 50 és 22 kilométeres távok közül választhatnak a résztvevők. A legrövidebb táv útvonala érinti Szennát és Patcát, a hosszabbaké az előzőkön kívül Zselickisfaludot, Bőszénfát, Kardospusztát, Lipótfát és Kaposszentbenedeket is.

 

Mikor?
2017. szeptember 23. 9.00 – 16.00
Hol?
Kaposvár, Zselic
Részletek ide kattintva.

 

4. ŐsziKÉK Hegyisport-fesztivál

 

Fotó: Tassy Márk

 

Az év egyik legizgalmasabb hegyisport-rendezvényének ígérkezik a hegyisport-fesztivál, amit stílszerűen az ország harmadik legmagasabb pontján, Galyatetőn tartanak. A kétnapos rendezvényen lesz műfalas mászóverseny, közösségi jóga, látványos sportbemutatók, vezetett túrák a környéken, valamint a Galyatető Turistacentrum melletti parkolóban levetítik a Reel Rock filmfesztivál legizgalmasabb filmjeit.

 

Mikor?
2017. szeptember 23–24.
Hol?
Galyatető Turistacentrum
Részletek ide kattintva.

 

5. Tompa Mihály teljesítménytúrák

 

Fotó: Dabis Balázs Silvius

 

Aggteleki-karszt és környékének megismerésére hív a rendezvény, ahol 35, 25, 20, 10 kilométeres gyalogos, valamint 120 és 75 kilométeres kerékpáros távokon fedezhetjük fel a vidék természeti látnivalóit. A túrák Putnokról indulnak, és oda is térnek vissza. A kerékpáros túrák útvonalai kb. 4 kilométer hosszan földúton vezetnek, illetve átmennek Szlovákiába, majd ismét visszatérnek Magyarországra. A határátlépés csak érvényes személyi igazolvánnyal, vagy érvényes úti okmánnyal lehetséges.

 

Mikor?
2017. szeptember 24. 7.00 – 17.00
Hol?
Aggteleki-karszt, Bükk, Szlovákia; rajt/cél: Putnok, Gesztenyés söröző
Részletek ide kattintva.

 

6. XIV. Őrségi Tökfesztivál

 

Fotó: Garancsi Kata

 

Ahol minden a tökről szól. Tökmagolaj-sajtolás, tökmagköpesztés, töklámpás-felvonulás, tökös ételek kóstolója, játszóházak, kirakodóvásár. Három napon keresztül négy helyszínen (Őriszentpéter, Nagyrákos, Magyarszombatfa, Szalafő-Pityerszer) művészeti és gasztronómiai bemutatók, népi játékok, illetve változatos gyermek- és felnőttprogramok várják az érdeklődőket.
Infó: orsegtokfesztival.hu

 

Mikor?
2017. szeptember 22–24.
Hol?
Őrség, Őriszentpéter, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő
Részletek ide kattintva.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...