MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.01. 09:30,   Szöveg: Hidvégi Brigi,   Fotó: 123rf.hu,

A vaddisznó nem csak beszökik a városba, velünk él

A vaddisznók megjelenése a falvakban, városokban nem új keletű jelenség, mára viszont már egyértelmű, hogy az állat sok esetben nem az erdőből jön be a városba randalírozni, hanem egyenesen bent lakik.

Mindegy, hogy Budapesten, Tatabányán vagy a Balaton-felvidéken élünk, sőt ebből a szempontból még az is, hogy Berlinben, Londonban vagy éppen Barcelonában. Ezekben a városokban ugyanúgy előfordulhat, hogy nem az erdőben, hanem lakott területen belül futunk össze vaddisznóval.

 

Fotó: 123rf.hu


Hazánkban a hatvanas évek eleje óta növekszik az állomány, 2013-ra mintegy 120 ezer egyedre nőtt, azaz több mint tizenháromszorosára duzzadt, majd 2016-ra kicsit csökkent: 101 ezer lett az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint. Persze a populációnak csak egy apró része él városokban, falvakban, ez a kis hányad azonban egyre nő, és rendszeresen gondot okoz.

 

Fotó: 123rf.hu


Feltúrt kertek, felforgatott virágágyások, megrongált kerítések – mit lehet tenni a problémák kiküszöbölésére, és mi történik, ha az udvarunkba lépve egyszer csak vaddisznóval találjuk szembe magunkat? Ha kíváncsi vagy, szerezd be márciusi számunkat a cikk folytatásáért!

 

A MÁRCIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...