MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.09. 16:09,   Szöveg: sokszinuvidek.24.hu,   Fotó: gyumolcspedia.hu, mkszn.hu, sokszinuvidek.24.hu, 123rf.hu

Akár a pipacs is lehet az év gyümölcse

A Pipacs 1 valójában egy szuperegészséges meggyfajta, és a fekete tányéralma, valamint a berkenye mellett szavazhatsz rá az idén debütáló Az év gyümölcsfajtája versenyen.

Fát, rovart, növényt, madarat vagy éppen hüllőt minden évben lehet online szavazással választani, de gyümölcsöt ebben az évben először. A kezdeményezés a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft-hez köthető, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kevésbé ismert őshonos, kiemelkedően egészséges gyümölcsfajtákra. Lássuk a versenyzőket!

 

Fotó: gyumolcspedia.hu  Fotó: mkszn.hu

Fekete tányéralma

 

Az ősrégi és ökotermesztésre alkalmas fekete tányéralma könnyen alkalmazkodik a környezetéhez, szinte mindenhol megterem, zamatos és nagyon ellenálló. Szeptember végén, október elején szüretelhető és akár márciusig is tárolható.

 

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Pipacs1


A Pipacs1 vitamintartalmával akár a teljes napi C-vitaminbevitelt fedezi, de magas antioxidáns-, melatonin- és összfenoltartalma miatt is értékes. A kései virágzású, élénkpiros meggy Kiskőrös környékéről származik.

 

Fotó: 123rf.hu

Fekete berkenye


A berkenye az egyik legegészségesebb gyümölcsöt termő növény, antioxidáns-, antocianin-, vitamin- és ásványianyag-tartalma mind kiemelkedő. A gyógyszeripar előszeretettel használja alapanyagként, de a berkenyéből ízletes dzsemet, ivólevet, zamatos bort és likőrt is készítenek – olvasható az MKSZN honlapján.

 

A legtöbb szavazatot elnyerő gyümölcs 2018-ban központi helyet kap majd az MKSZN őshonos gyümölcsfajtákat népszerűsítő kampányában. Szavazni ezen az oldalon tudsz december 31-ig. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Fényes, fekete, fanyar - Nemsokára itt a szederszezon

Szörpök szezonja

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...