MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.04. 09:46,   Szöveg: Hidvégi Brigi,   Fotó: Lánczi Péter, Nógrádi Attila

Akik még az élő fába is belekarcolnak

Kirándulás közben sajnos lépten-nyomon láthatunk olyan fákat, amelyeknek a törzsén belekaristolt nevek, szívecskék vagy különböző ábrák díszelegnek. Márciusi számunkban utánajártunk, milyen károkat okoz ez a fának, és hogy mi készteti arra az embert, hogy rajta hagyja a nyomát.

Fotó: Lánczi Péter

 

A kéreg a fa „bőre”, funkciója ugyanaz, mint az embereknél vagy az állatoknál. Megvédi a fát az időjárás szélsőségeitől, a kórokozóktól, a rovaroktól, illetve más betolakodóktól. Bár nekünk sem okoz gondot egy gyenge felületi horzsolás, a fák esetében is az a helyzet, hogy minél kiterjedtebb és mélyebb a karcolás, annál nagyobb lehet a probléma. Hogy ez mivel járhat, az kiderül a Turista Magazin márciusi számának Tudástár rovatából.

 

Fotó: Nógrádi Attila


A cikkből emellett azt is megtudhatod, mi lehet a magyarázata annak, ha valaki ilyet tesz. Ugyan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az elkövetők bizonyára primitív, műveletlen emberek, esetleg lázadó kamaszok, de az igazság az, hogy ez nem feltétlenül van így. Számos más motiváció is szerepet játszhat ilyenkor – tudtuk meg dr. Dúll Andrea környezetpszichológustól. A folytatásért keresd a magazint az újságárusoknál vagy rendeld meg online!

 

A MÁRCIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...