MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

ÁPRILIS

2015. ÁPRILIS

600,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Erdőkerülő Hogy ne boruljon lángba az erdő

Beköszöntött a tavasz, és vele együtt megérkezett a legveszélyeztetettebb időszak az erdőtüzek szempontjából.

Lyukas bakancs A lidérccsirke csak mese!

Álmomban sem gondoltam volna, hogy Bükkszéken Maria Ďuričkova ördögfajzatának nyomára bukkanok.

Kitekintő Az érintetlen természet ölelésében

Hófödte hegyek, pöfékelő vulkánok, titokzatos gejzírek és hőforrások, bóklászó medvék, vendégszerető emberek. Ez mind Kamcsatka.

 

GYALOGLÁS


Szubjektív

Húsvéti készülődés a Bükkben
(Írta: Friesz Mónika)
„Mert itt a természet minden ház küszöbéig ér” – ezt ugyan Tóth István Szarvaskőről írta, de a környező települések mindegyikére igaz. Valódi gyöngyszemei a Bükknek, és páratlan természeti környezetben fekszenek. Az Országos Kéktúrán járva három különleges településen, Szarvaskőn, Mónosbélen és Bélapátfalván pihentünk meg.

 

Kék
Kőszegi hegység és az Alpokalja
(Írta: Horváth Béla)
Tavaly áprilistól októberig egyetlen túraszezon alatt végigjártam a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (DDK) útvonalát. Most, egy évvel később hasonló bontásban szeretném bemutatni ezt a túraútvonalat az újság hasábjain.

 

Külföldiek a Kéken
Madagaszkári lobogó alatt a Mátrában
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Bizonyára több teljesítménytúrázónak feltűnt már az a jó kiállású, fekete fiatalember, aki gyakori vendége Mátra-bércnek vagy a Téli Mátrának, de az Országos Kéktúrán is találkozhattunk már vele. A hangzatos, de egyszerűnek éppen nem mondható névvel megáldott Solomampianina Gilot tulajdonképpen már nem is tekinthető külföldinek. Hiszen tökéletesen beszél magyarul, másfél évtizede él hazánkban, a magyar állampolgárságot is elnyerte.

 

Mozdulj!
BootCamp: kemény edzések a szabadban egy fantasztikus csapattal
(Írta: Friesz Mónika)
Akik rendszeresen sportolnak vagy túráznak, azoknak is garantált élményt és természetesen kiadós, jóleső izomlázat jelent majd a BootCamp-edzés. Nem újdonságról van szó, hiszen ez egy évtizedek óta ismert mozgásforma, viszont az egyik legeredményesebb, ha jó állóképességre és kondícióra van szükségünk.

 

Futás
Fuss a természetben, itt a szezon!
(Írta: Joó Annamária)
Az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbb a terepfutás. A sportág berkeiben közismert Mátrabérc Trail egyik szervezőjét, Berta Gábort kérdeztük a verseny részleteiről és kihívásairól. Az idén április 18-án vehettek részt a terepfutó rendezvényen.

 

KERÉKPÁROZÁS


Szubjektív

Varázslatos Pilis két keréken
(Írta: Czinke István)
Nem luxus lecsípni egy délelőttöt a hétköznapokból, nyeregbe pattanni, és bejárni a Pilis kanyargó ösvényeit, ahol a testet próbára tevő tekerés mellett jókat kortyolgathatsz egy legendás, gyógyhatású vízből, a Ferenczy-sziklán feltöltheted lemerült szervezetedet életenergiával, de rejtélyes remetékkel is találkozhatsz. Íme, a Turista Magazin kalauza egy lélektöltögetős bringázáshoz.


LOVAGLÁS


Portré

Sallangokkal a nyeregben
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Az ember azt gondolná, hogy a nyerges- és szíjgyártómester az édesapjától örökli a foglalkozást, valahol a Hortobágyon él, de legalábbis a Kiskunságban egy tanyán. A mi mesterünk azonban, akit meglátogattunk, a fővárosban dolgozik, és felmenői közül csupán egy szabó nagyapát tud felmutatni. Mégis ő a legkiválóbbak egyike.

 

KAJAK-KENUZÁS


Interjú

Megújul és fiatalodik a TID
(Írta: Malárik Attila)
Idén 60 éves a világ leghosszabb szervezett vízitúrája, a Nemzetközi Duna-túra. 75 nap, 2455 km, 8 ország. A táv Ingolstadttól indul, és a deltában, a Szent György-ágon éri el a Fekete-tengert. Az első TID óta a magyar sportemberek nemcsak az evezésben, hanem a lebonyolításban is szerepet vállalnak. A részletekről az egyik szervezőt, Fejérvári Gábort, a Nemzetközi Dunatúra Sport Egyesület tagját kérdeztük.

 

Praktikák
Óvd a hajód! - 6 fontos szabály
(Írta: Malárik Attila)
Még rutinos túrázókkal is előfordulhat, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül felmért helyzet vagy láthatatlan víz alatti akadály miatt megsérül a hajó. Lássuk, hogyan kerülheted el a kellemetlen meglepetéseket.

 

VITORLÁZÁS


Praktikák

Végre vízen
(Kérdez: Vobeczky Zoltán)
Közeledik a vízre szállás, nyitnak a kikötők. Időszerű a szükséges karbantartási munkákat elvégezni a hajón, mielőtt végképp beindul a vitorlásszezon. Néhány tippet és praktikus tanácsot gyűjtöttünk össze a tavaszi karbantartáshoz, hajóápoláshoz.

 

TOVÁBBI CIKKEINK


Toplista
Barangolás hazai portákon
(Írta: Lénárt Emese)
Dédszüleink még kemencében sütötték a kenyeret, tudták, hogyan kell egyetlen tölgyfatörzsből hajót készíteni, jól ismerték a természet törvényeit, az élet és a halál mindennapjaik természetes része volt. Egy letűnt világot nem könnyű megidézni, de a listánkban szereplő hazai szabadtéri múzeumoknak ez mégis sikerül. Dőlj hátra, és add át magad annak a varázslatos utazásnak, aminek a dédszüleid is örülnének, ha egy tavaszi délután az ő tornácukon pihennél meg.
 

Falra fel!
Vasalt utakon a magasban
(Írta: Babcsán Gábor)
Te is kacérkodtál már a gondolattal, hogy próbára teszed állóképességedet és ügyességedet hazánk valamelyik via ferrata útvonalán? Itt az ideje, hogy valóra váltsd álmodat, de előtte tudj meg mindent a via ferratázás múltjáról.

 

Zöldhullám
A meggyvágó
(Írta: Nagy Loránd István)

Magyarország ornitofaunájának egyik legjellegzetesebb megjelenésű képviselője a sajátos csőrformájáról és pompás tollruhájáról könnyen felismerhető, jellemzően lomberdőkben, lombelegyes fenyvesekben, illetve nagyobb kiterjedésű gyümölcsösökben fészkelő meggyvágó. A más fajokkal gyakorlatilag összetéveszthetetlen, félénk természetű énekest hajdanán – igen találó módon – vasorrú pintynek nevezték.

 

UrbánZóna
Poroszkálás a csillagok városában
(Írta: Joó Annamária)

Egerbe látogatni annyi, mint visszatérni a nosztalgikus múltba, amikor a pamlagon hasra fekve, gyerekfejjel először olvastuk az Egri csillagokat, miközben szórakozottan szemezgettük a cukros mázzal bevont mogyorót a zacskóból. Az ember úgy érzi, ilyenkor újra a gyermekkori élményének forrását jön felfedezni, amelyet az évek, évtizedek sem voltak képesek megkoptatni. Sőt…

 

Erdőkerülő

Erdőgazdaság a keleti bérceken
(Írta: Lénárt Emese)
„Az erdő unokáink öröksége” jelmondat hűen tükrözi az ÉSZAKERDŐ Zrt. működésének szellemiségét. A mintegy 107 ezer hektár terület kezelését ellátó társaság vezetőjét, Zay Adorján vezérigazgató urat kértük meg arra, hogy ossza meg a legfontosabb tudnivalókat a cég működéséről a Turista Magazin olvasóival.

 

 

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...