MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

AUGUSZTUS

2012. AUGUSZTUS

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

OXIGÉN: Erdészek nyomában - Ipolyerdő

írta: Lengyel László, Ipoly Erdő ZRT., fotók: Ipoly Erdő ZRt.

Vadregényes, szép, termeészeti ritkaságokkal teli táj, várakkal, kilátókkal, kisvasutakkal, tanösvényekkel, letűnt korok emlékeivel. Ez így együtt tárul elénk Budapesthez közel, a Duna bal partján, az Ipoly Erdő ZRT. kezelésében álló erdőterületen.


SZERVÍZ: Hiába kicsi, nagyon veszélyes - kullancsok

írta: Benecz "Paraferee" Ferenc, lektorálta: Dr. Mód Kázmér Richárd (kullancs szakértő), fotók: kullancsvedelem.hu

A nyár beköszöntével egyre többet és többen indulunk kirándulni, többek között a hűst nyújtó erdőkbe. Sajnos az utóbbi években egyre több figyelmet kell fektetnünk kirándulásaink során egy parányi veszélyforrásra, a kullancsokra.


OBJEKTÍV: Útjelzések használata 1.

írta és fotók: Dr. Molnár András József

Sorozatunk első részében bemutattuk az útjelzések célját és szerepét. Ezúttal az utak és a jelzések használatához nyújtunk segítséget mindazoknak, akik szeretnének útra kelni, de még tájékozatlanok. Arra biztatjuk gyakorlott túrázó olvasóinkat, hogy itt az alkalom megkínálni kevésbé tapasztalt ismerőseinket is az önálló természetjárás örömével, akik a cikk mellett bizonyára szívesen fogadják személyes segítségünket, tapasztalatunkat, helyismeretünket - hogy, hogyan és hova induljanak...


OBJEKTÍV: Bukor és szerelem az Öttömösi-erdőben

írta és fotók: Barna Béla

Csongrád megye az ország legalacsonyabbab fekvő területe, zömében szép síksági táj. Ennek a területnek is van azonban legmagasabb pontja: mégpedig rögtön kettő is. Egyes források szerint a megye legmagasabb pontja a Bukor-hegy (129,8m), más források szerint a Szerelem-domb (127,8m). SZerencsére mindkettő Öttömös község területén van, így egy kirándulásra felfűzhető mindkettő.


OBJEKTÍV: Vasalt utak - Hamis biztonság?

írta és fotók: Nagyváthy János 

Szinte napi rendszerességgel nyílnak újabb biztosított utak alpesi szomszédjainknál. A jelszó: egyre nehezebbet, látványosabbat, extrémebbet - a lényeg, hogy minél több turista jöjjön (és fizessen). Most nem ennek az őrült "vasalási" láznak a hétterében lappangó üzleti érdekeket szeretném bírálni, jóllehet ebből az aspektusból is érdemes lenne vizsgálnunk a kialakult helyzetet, melyben a természet tisztelete egyre kisebb szerepet kap. 


ÉRDEKESSÉGEK: Mátravasút +kisvasút programajánló

írta: Szakács Zalán, fotók: Karap Krisztián, Kovalcsik Tamás, Nagy Loránd Gábor 

A Gyöngyös-Mátrafüred vonal 7km hosszú, melyen 1926-tól történik menetrendszerinti személyszállítás. A vonal a Mátra Múzeum szomszédságából indul, és a lakótelep szélén kanyarogva éri el a főiskola épületeit.


1KÉP1SZTORI: Barlangnap

írta: Nagyváthy János, fotó: Kovács Richárd

Hogy mi a közös a nyár legrövidebb éjszakájában és a Pilis leghosszabb barlangjaiban? Az 56. Barlangnapként nyilvántartott rendezvény, mely idén júniusnak a nyári napfordulót magába foglaló hétvégéjén zajlott.


SZUBJEKTÍV: Sárdagasztás a Tolnai dombokon

írta és fotók: Forgács Péter

Ha lehet e műfajban így fogalmazni, ez már a harmadik generációs Ozorai Pipo-emléktúra volt. A 15 éves múltra visszatekintő rendezvény, amely Luxemburgi Zsigmond király bizalmasának, eredeti nevén Philippo Scolarinak állít emléket, ezúttal új útvonalakat is biztosított. 


SZUBJEKTÍV: Élménygurulás a Bükkben

írta és fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

A Bükk egyik nyugati kapujából, Szilvásváradról indultunk, egy kiadós, de nagyon élvezetes montis körre. A túra végeztével - hiába a hőség vagy a nagy szintkülönbség - arcunkról nem akart lelohadni a vigyor. 


SZUBJEKTÍV: Kukás kenuk küldetése

írta és fotók: Németh Imre

Amikor evezőstúránkon két éve ősszel a mínusz két fokban fázósan táboroztunk az Ipoly partján, nem gondoltam, hogy egyszer majd szemétre vadászva evezek a folyón, kánikulában. 


ZÖLDHULLÁM: Védelmet kap a vízi Éden!

Írta: Gruber Tamás WWF Magyarország, fotók: A. Mohl, Mario Romulic, Roberto Sauli, Goran Safarek

Elfogadták a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra-rezervátummá ájelölését az UNESCO júliusi konferenciáján. A párizsi esemény fontos mérföldkő azon az úton, amely a Dráva, a Duna és a Mura mentén öt ország területére kiterjedő védett terület megalapításához vezet. Ez azért is nagy esemény, mert hazánk területén 1980 óta nem alapítottak bioszféra-rezervátumot. 


BLENDE: A megkapó szépségű Körös-Maros Nemzeti Park

írta: KMNPI, fotók: Tóth Judit, Széll Antal, Marik Pál, Sallainé Kapocsi Judit, Bíró István, Sallai Zoltán, Gergely Attiláné

A Délkelet-alföld sajátos hangulatú tájain számtalan országos, sőt nemzetközi jelentőségű természeti érték található. A természetföldrajzi adottságok, valamint a Körösök és a Maros folyó több ezer éves munkája, természetalakító tevékenysége során kialakult jellegzetes tájon, mozaikosan elhelyezkedő területi egységekből áll az 1997. január 16-án alakult Körös-Maros Nemzeti Park.


KÁRPÁT-MEDENCE: A parajdi Sószurdok

írta és fotók: Németh Imre, Némethné Dr. Katona Judit

Gyerekkoromban kedvenc indián regényem volt a Delfin-könyv sorozat Sós-sziklák völgye című kötete. Most végre tényleg sós sziklák között jártam, igaz Erdélyben. De nem volt kisebb élmény. 

 

 

Valamint folytatjuk kivehető és lefűzhető túrakártya mellékletünk, 4 újabb ajánlattal gazdagíthatod az ötlet-tárházad.

 

Kuponlapunkon pedig ismét 10 különböző kedvezményt találtok!

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...