MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.12.05. 10:00,   Szöveg: Lánczi Péter,   Fotó: Gulyás Attila, Lánczi Péter

Az holnemvolt Jásztelekpuszta

Az elhagyott és elfeledett helyeknek mindig megvan az a különös hangulata, mintha az egykor itt élt emberek szellemei kísértenék. Jásztelekpuszta is egy ilyen hely. Az eltűnt településnek mára csak az erdő csendjében álló, felforgatott temetője maradt meg, benne egy híres család düledező kriptájával, melynek már megvannak számlálva a napjai.

Nem egy több száz éve elfeledett helyről van szó. A Nógrád megyei Jásztelekpuszta még az 1960-as években is lakott terület volt, és kastéllyal, illetve egy műemlék épülettel is bírt. A hetvenes években teljesen elbontott települést valahol a Börzsöny és a Cserhát határán, a Rétságot és Borsosberényt összekötő 2-es főút közelében kell keresnünk, de felkutatásához GPS szükséges, vagy legalábbis jó térképolvasási készség.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A magányosan álló sírok közt sétálva és a romos kápolna falai közt állva felvetődik bennünk a kérdés. Mikor és kik éltek itt? Hová tűnt az a település, melynek emlékét csak pár környékbeli idős ember és a térkép őrzi, de mára nyomát sem találni?

 

Fotó: Lánczi Péter

 

Jásztelekpuszta történelme már a középkorban elkezdődött, melyet a temetőhöz közeli földvár máig jól kivehető földsáncai is bizonyítanak. Más településekkel ellentétben még a török időkben sem néptelenedett el, de a 20. század második felére – a felgyorsult városiasodás következtében – végleg megpecsételődött a sorsa. Egykori kastélyát, lakóházait és a műemlék magtárépületét tégláról téglára hordták el az elszivárgó helyiek, hogy máshol kezdjenek új életet.

 

A település múltjáról és az itt található, madagaszkári „királyról” elhíresült Benyovszky család kriptájáról a Turista Magazin decemberi-januári számában olvashatsz még többet.

 

A DECEMBER-JANUÁRI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...