MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.12.08. 14:30,   Szöveg: Pilisi Parkerdó Zrt.,   Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan

Az örökerdő találkozása az alpintechnikával a Pilisi-parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. kíméletes fakitermelési módszerekről tartott szakmai bemutatót a Mexikó-pusztai örökerdő kísérleti területen, ahol az alpintecnikát is sikeresen alkalmazták. Az eseményről látványos videó is készült. 

Kötelek és mászóvas segítségével, szédítő magasságban, közel 30 méteres fákon dolgoztak a fakitermelők. A szakemberek az értékes fák koronáját alpintechnika használatával darabolták le, hogy a kidőlő törzs ne okozzon kárt a fiatalabb fákban, és hogy az értékes faanyag ne sérüljön a döntés közben. Ezt követően nagy gépek helyett kíméletes kézi csörlővel mozgatták a faanyagot.

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan

 

A kíméletes fadöntés alkalmazásának kettős célja van. Az egyik, hogy irányítottan a korona nélkül kidöntött törzs kisebb eséllyel reped el, így a 100–200 év alatt megtermett faanyag nem veszít értékéből. A másik fontos szempont, hogy a kidőlő fa ne károsítsa a területen visszamaradó társait.

 

A többi fa kímélése lényegi feladat az örökerdő-gazdálkodás során, ahol vegyesen állnak fiatal, középkorú és idős fák. Itt a fakitermelőnek sebészi pontossággal kell eljárnia, hogy a sokszor több tonnányi, 25–30 méteres faóriások dőlése ne okozhasson kárt a fiatalabb fanemzedék értékes egyedeiben. Valamennyi sérülés ugyan elkerülhetetlen, azonban a bőven rendelkezésre álló fiatalabb fákból megfelelő számban maradnak olyanok, amelyek sérülések nélkül élhetik meg az idős kort.

 

Ilyen az, amikor az örökerdő találkozik az alpintechnikával:

 

 

Ha még többet szeretnél tudni az örökerdőkről, vagy kíváncsi vagy „mi fán terem” az örökerdő-gazdálkodás, és miért jó az a fáknak, az erdészeteknek és a kirándulóknak egyaránt, akkor olvasd el cikkünket a Turista Magazin legújabb december-januári számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még több örökerdő a Pilisi-parkerdőben

Túra a nagy-hárs-hegyi „örökerdőben”

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...