MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.10.09. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Kundrath Ferenc / dunaipoly.hu, pxhere.com, Szabó Eszter, Gulyás Attila, Pelsőczy Csaba / FM

Az őszi természet aranyat ér – hétvégi programajánló

Gyönyörű az ősz, muszáj kimozdulni a természetbe, mert ilyenkor a legszínesebb és a legszebb. Mutatjuk, milyen szabadtéri és erdei programok közül válogathatsz a hétvégén. 

Az időjósok szerint napfényes őszi hétvége jön. Ne is foglalkozz vele meddig tart, csak élvezd a pillanatot a szabadban.

 

1. Kirándulás a Gerecse szentélyébe

Fotó: Kundrath Ferenc / dunaipoly.hu

 

Szakvezetéssel olyan helyekre is eljuthatunk, ahol egyébként az élőhelyek fokozott védelme miatt nem sétálgathatnánk. A vezetett túrán megismerkedhetsz a Pisznice kőfejtőivel, történelmével, kőzeteivel, ősmaradványaival, különleges világával, valamint ritkaságszámba menő látványosságaival. A felhagyott bányában gyönyörű rétegződéseket figyelhetünk meg. A túra hossza 8 km, időtartama kb. 4–5 óra.

 

Mikor?
2018. október 13. 9.00–14.00
Hol?
Gerecse, Pusztamarót
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

2. Gombaismertető túra és csillagles

Fotó: pxhere

 

Amit a program kínál: gombahatározás és -gyűjtés szakember irányításával. Teleszkópos égboltmegfigyelés előadással egybekötve, lézerfényes csillag- és csillagkép-határozás.

 

Mikor?
2018. október 13. 17.00–21.00
Hol?
Dévaványa, Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

3. Kétszemközt a földikutyával

Fotó: Pelsőczy Csaba / FM

 

Nem találkoztál még a rejtélyes talajlakóval, a földikutyával? Most szombaton itt az alkalom, hogy szemügyre vedd ezt a furi élőlényt. A Józsai-legelőn, Debrecen mellett lehetőséged lesz a genetikai vizsgálatra befogott élő földikutyát megnézni a kutatók kezében, és le is fotózni. A programon ingyenesen lehet részt venni.

 

Mikor?
2018. október 13. 14.00–16.00
Hol?
Józsai-legelő
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

4. Fel a Hegyes-tetőre!

Fotó: termeszetjaro.hu

 

A túra különlegessége és egyben kihívása is, hogy útvonala szabadon választható, tetszőleges kiindulási és végponttal teljesíthető. Érkezhetsz Nagymaros, Zebegény vagy akár Kóspallag felől is. Rajtad áll, hogy a legtöbbet kihozd magadból. A lényeg, hogy a túra napján 10 és 12 óra között a Hegyes-tetőn, a Julianus-kilátónál legyél.

 

Mikor?
2018. október 14. 10.00–12.00
Hol?
Börzsöny, Hegyes-tető
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

5. A Kab-hegy karsztjai

Fotó: geopark.hu

 

A Kab-hegy lábánál fekvő Öcs településről indul a körtúra. Útvonala szép réteket érint, melyek egykori dolomitos karsztfelszíneket rejtenek, de időnként meglepően vad alakzatokat is elénk tárnak. A Molnár Gábor-kilátó tetejéről körbetekintünk, majd a lávatakarót elérve folytatjuk utunkat a „bazaltkarszt” titokzatos világába. A túra hossza 14 km, a program időtartama kb. 6 óra.

 

Mikor?
2018. október 14. 9.00–15.00
Hol?
Öcs, régi temető
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

6. Mozdulj a sínekért ősszel is!

Fotó: Gulyás Attila

 

A Bakony szép és kevésbé ismert tájain vezet végig a túra, amely a Cuha-völgyi Bakonyvasút szükségességére hívja fel a figyelmet. 28 és 13 kilométeres távok közül választhatunk. A résztávok a veszprémvarsányi vasútállomásról indulnak, érintik Bakonygyirótot, Bakonyszentlászlót, a hosszabbik elvezet Fenyőfőre és a Hódos-érhez is, majd mindkettő Vinyén ér véget.

 

Mikor?
2018. október 14. 7.00–18.00
Hol?
Bakony, Veszprémvarsány
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

7. Szent György-hegyi „duplavulkános” túra

Fotó: Gulyás Attila

 

A szakvezetéses geotúrán élvezetes formában fedezheted fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánokat. Útközben változatos vulkáni formákkal és a szőlőhegyek kulturális örökségével ismerkedsz meg, és a Szent György-hegy, valamint a Haláp tetejéről gyönyörködhetsz a panorámában.

 

Mikor?
2018. október 14. 11.30–17.00
Hol?
Szent György-hegy, Haláp; találkozóhely: Tapolca, vasútállomás
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...