MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.10. 12:02,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Gulyás Attila

Birodalmi lépegető a falu felett – Krisztina-kilátó

Van Vas megyében, a Dozmati-kirándulóerdőben, a falu felett egy érdekes formájú kilátó, ahonnan meglepően szép kilátás nyílik a Kőszegi-hegységre és az Arany-patak völgyére. Sőt, ha tiszta, napfényes időt fogunk ki, akár még Ausztriába is átkukkanthatunk innen. 

Fotó: Gulyás Attila

 

Közel két évvel ezelőtt kilátót avattak egy Vas megyei községben, a mintegy 240 lelket számláló Dozmaton. A jelentős részben európai uniós forrásból megvalósult projekt eredménye egy szokványosnak korántsem nevezhető, gyakorlatilag teljes egészében fából készült alkotás lett, amelyhez még utat is építettek. Ha felmegyünk a 308 méteres tengerszint feletti magasságban álló kilátó teraszára, 11 méterrel máris közelebb leszünk az éghez.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Ami ennél fontosabb, az maga a szédületes panoráma: tiszta időben a Kőszegi-hegység és az Arany-patak-völgy szinte minden rezdülése kivehető innen, és természetesen Ausztriába is át lehet kukkantani. Akkor is megéri felsurranni a fantáziamegmozgató formákkal (szerintem a lépegetőn kívül akár egy elnagyolt Brachiosaurus is lehet) megáldott létesítményhez, ha piknikezni, netán csak úgy lazulni szeretnénk – van itt tisztás, asztal és pad is. Sőt, még kirándulhatunk is egy jót, hiszen a kilátóhoz tartozó Életfa-parkerdő a Dozmati-kirándulóerdő és a Szombathelyi-parkerdő között teremt összeköttetést.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A cikk megjellent a Turista Magazin 2017. márciusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Neked melyik a kedvenc hazai kilátód?

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátójánál jártunk

Még több kilátós cikk 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...