MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.09.09. 09:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

Buglyos szegfű, a sallangszirmú láprétlakó

Most egy Magyarországon ritka, de annál különlegesebb megjelenésű növényt mutatunk be, amelynek virágzó példányait június és szeptember között csodálhatják meg a természetjárók. Persze csakis akkor, ha jó helyen, például a Nyírségben a Duna–Tisza közén vagy a Gödöllői-dombságban keresik.

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) népes családjába tartozó buglyos szegfű (Dianthus superbus) elsősorban üde és kiszáradó lápréteken, láp- és ligeterdőkben fordul elő, de ritkán gesztenyésekben is megpillanthatjuk egyedeit.

A szálas-lándzsás tőlevelű, szálas szárlevelű évelő rendszerint 30–60 centiméteres magasságot ér el, „szerencsés csillagállás” esetén azonban 80 centiméteresre is cseperedhet. Többnyire villásan elágazó szára sokágú. Magánosan álló, kellemes illatot árasztó virágainak színe a fehérestől a sötét rózsaszínűig változhat. A 2–3 centiméter hosszú szirmok tövükig rojtos-sallangosak. A csészepikkelyek rövidke szálkahegyet hordoznak. A buglyos szegfű termése tok.

 

Fotó: Pintér Balázs

 

Kiemelt oltalom

A buglyos szegfű (Dianthus superbus) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 5000 Ft. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján nem szerepel e látványos virágú, törékeny évelő.

 

 

 A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 júliusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Már nem csak alföldi legenda a tarka kosbor

Magyar unikum, a pilisi lenHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...