MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.18. 14:25,   Szöveg: MME,   Fotó: MME, Horváth Márton / MME, Michel Veldt

Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Tömegek gyűltek össze, hogy távcsővel megfigyelhessék a hazánkból elkóborolt parlagi sast Hollandiában. Még egyik sem járt ilyen messze Nyugat-Európában.

Fotó: MME

"Katicabogár" rajongótábora

 

Hollandiában csak másodjára tűnt fel parlagi sas a megfigyelések alapján, ezért nem csoda, hogy több száz madarász kapta fel a fejét a hírre és csapta a hóna alá a távcsövet. A kalandor parlagi sast egyébként Katicabogárnak hívják (egy gyűrűzéskor készült portré alapján), bár később kiderült, hogy hím. A madár 2014-ben kelt ki az Alföldön. A hollandiai fotókon csak a gyűrűszám két utolsó karaktere látszik, így a tollazati bélyegek alapján azonosították be.

 

Fotó: MME  Fotó: Horváth Márton / MME


A nyomkövetővel ellátott madarak alapján mára már milliós nagyságrendű adat van a parlagi sasok vándorlásáról, de közülük egyik sem járt eddig ilyen messze Nyugat-Európában – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a honlapján. Az viszont tény, hogy van pár világjáró sasunk. Gabi például megjárta Észak-Afrikát és Olaszországot, Viktorija pedig Macedóniából Magyarországon keresztül Kazahsztánba repült.

 

Fotó: Michel Veldt

Az azonosítást segítő fotó


Nagyjából 10 hónapja Olaszországban is nagy feltűnést keltett egy parlagi sas (ott szintén nagy ritkaságnak számít a faj megjelenése.) A felvételek alapján lehet, hogy szintén Katicabogár járt ott.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sikeres hazai sasmentések

Túlélni a forróságot - Furcsaságok a madárvilágban

Sikerült megmenteni az egyetlen vajdasági parlagisas-pár fiókáit

Újra együtt a parlagisas-család


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...