MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.10.29. 10:00,   Szöveg: Nagy Loránd István

Csonttollú, a tollbóbitás látogató

Hazánk egyik legszebb téli madárvendége az olykor hatalmas tömegekben megjelenő, a zord északi telek elől dél felé vonuló csonttollú, amely a városokba is előszeretettel bemerészkedik, hogy étvágyát különféle termésekkel csillapítsa. A ciripelő hangú, röptében seregélyre emlékeztető énekesmadár csapatainak váratlan felbukkanását hajdanán a háború és a dögvész, a pusztulás előjelének tartották.

 

A verébalakúak, avagy énekesmadár-alakúak (Passeriformes) rendjének csonttollúfélék (Bombycillidae) családjába tartozó csonttollú (Bombycilla garrulus) Eurázsia és Észak-Amerika északi vidékeinek fészkelője. Seregély méretű, 18–21 cm hosszú, zömök testalkatú, 32–35 cm szárnyfesztávolságú, fahéjbarna alapszínű, karakterisztikus tollbóbitát viselő madár. Torka fekete, szárnya sárgán és fehéren mintázott, a faroktollak csúcsa sárga. A sárga farokszalag a hímeken szélesebb. A karevezőket – mindkét nem esetében – piros színű, hosszú, viaszos függelékek (kemény szaruképletek) díszítik. Igen széles elterjedési területén főként a tűlevelűk alkotta erdőségekben költ. Zuzmókból, gallyakból, fűszálakból és fenyőtűkből álló, pehely- és fedőtollakkal, valamint emlősök szőrével gondosan kibélelt fészkét idős fenyőfák ágain alakítja ki 6–8 méteres magasságban. A rendszerint 5-6 tojásból álló fészekaljon csak a tojó kotlik – etetéséről a hím gondoskodik. Költési időben – júniusban, illetve júliusban – elsősorban rovarok alkotják a csonttollúk táplálékát, de a szülők különféle bogyókkal is kiegészítik utódaik menüjét. Az apróságok háromhetes korukra hagyják el a fészket.

 


Magyarországra rendszerint szeptember közepén érkeznek meg a csonttollúcsapatok. Egyes teleken (átlagosan 7–10 évente) inváziószerűen özönlik el Európát – ilyenkor nagy számban jelennek meg a városi parkokban és kertekben is. Hazánkban leginkább a madárberkenye, a nyugati ostorfa és a sárga fagyöngy termését kedvelik, de ínséges esztendőkben a kihelyezett madáretetőket is megostromolják – viszonylag gyorsan felélik egy adott terület táplálékkészletét. Február végén vagy márciusban indulnak újból észak felé, akadnak azonban olyan egyedek, illetve kisebb csapatok is, amelyek még májusra sem képesek elszakadni a Kárpát-medence „vendégszeretetétől”.

 

 

Kiemelt oltalom

A csonttollú (Bombycilla garrulus) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 25 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e pompás madár - besorolása LC (Least Concern), azaz "legkevésbé aggasztó helyzetű".

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Süvöltő, a melankolikus énekes
Kanalasgém - sekély vizek halásza
Jégmadár - A halászmester
A túzok birodalmában
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...