MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

DECEMBER

2012. DECEMBER

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

SZELEKCIÓ: Karácsonyi ajándékötlet

 • Közeleg a tél, sőt már itt kopogtat az ajtónkon, így novemberre összeszedtük neked a legjobb téli kiegészítőket és ruhadarabokat, hogy az év folyamán felvett fordulatszámból egy cseppet se kelljen visszavenned! Íme a TM téli szelekciója!


SZERVÍZ: 10 tipp téli fotózáshoz

írta: Burger Barna

 • Bár hazánkban sajnos igen szűkös a valódi télies napok száma, ezen rövid időszakot is érdemes kihasználni fotózásra. Hó ide vagy oda, a zordabb időjárásban, a hideghez mérten megfelelően felöltözve, nyakunkban a fényképezőnkkel a természetet járva érdemes
  néhány dologra odafigyelnünk.


SZÖVETSÉG: A Magyar Turista Szövetség megalakulásának előzményei

írta: Kunos Gábor

 • A szövetségi gondolat megtestesülésének ünnepe lesz 2013-ban, olvashattuk a Turista Magazin novemberi számában - „hosszú évek sportdiplomáciai tevékenységének eredményeként” 1913. november 30-án megalakult a Magyar Turista Szövetség.


KÁRPÁT-MEDENCE: Paprikás Chopok... magyar módra

írta és fotók: Benecz "Parafere" Ferenc

 • Elkészítéséhez vegyünk először is egy nagy baráti társaságot, hívjuk meg őket egy klasszikus, őszi magashegyi túrára és foglaljuk le teljes egészében a meghódításra váró hegy legmagasabban fekvő, folyó vizet „nélkülöző” menedékházát. Fűszerezzük az egészet csípős időjárással, és egy nagy adag hideg köddel. Ne feledkezzünk meg a szélről sem! Elvégre helyi specialitást szeretnénk tálalni.


SZUBJEKTÍV: Integrale-út: történelmi Peuterey-áttörés

írta: Molnár Anikó (Dr. Szász László mászónaplójának felhasználásával), fotók: Kiss Péter, Laczkó Bálint, Dr. Szász László, Vladár Tamás

 • Másodszor mászták végig magyarok az Alpok egyik nagy klasszikus útjának számító Peuterey-gerincet, amely az olaszországi Entréves közelében indul és a Mont Blanc csúcsára visz fel.


GEOCACHING: Ahol meghasadt a hegy

írta: Avranella,  fotók: túráZoo

 • A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén található Szilvás-kő hazánk unikális földtani értékei közé tartozik. A legpompásabb látványt kétségtelenül a sziklahasadék nyújtja, de az odavezető úton is találunk érdekességeket, geológiai ritkaságokat, fentről pedig csodaszép a kilátás – itt mindenki talál magának kedvére valót.


GOMBASAROK: Téli Fülőke +recept

írta: Nagy Lóránd István, fotó: Albert László

 • Beköszöntött a tél, az erdő kihaltnak tűnik, a dermesztő csendet csak ritkán törik meg az élet hangjai. Kevesen tudják, hogy ilyenkor is találni ehető gombát erdőinkben: hazánk gombavilágának egyik csodás képviselőjét, a téli fülőkét (Flammulina velutipes).


SZUBJEKTÍV: Útjelzésrendszer Magyarországon

írta: dr. Molnár András József

 • Folytatjuk a magyarországi útjelzések rendszerének bemutatását. A múltkori számunkban részleteztük a hagyományos gyalogos természetjáró turista útjelzések főút-mellékút rendszerét. Mindezt az alábbi, újabb keletű, sajátos célú útvonalak és jelzéseik egészítik ki.


KÉKTÚRA: Télen a Kéken

 • Az Országos Kéktúra útvonalán három területet ajánlunk, melyeket téli, havas időben emberek sokasága „népesít be”. Nem csak a gyalogos természetjárók lelik örömüket a havas tájban, hiszen a síelők is előszeretettel látogatják e helyeket. Lássuk, merre célszerű vennünk az útirányt!


OBJEKTÍV: Túralécen - távol a pályák zajától

Írta: Kaposi „Zed” Zoltán, fotó: Tóth Máté

 • Sítúra? A szomszéd Zsolti is megy a haverokkal Obertauernbe egy hetes sítúrára. Pályaszállás, síbérlet, félpanzió. Ja, hogy nem sítúra, hanem túrasí? Az meg mi? Míg a síelés és a snowboardozás – költséges voltának ellenére – divatsport lett az utóbbi két
  évtizedben a magyarok körében – gondoljunk csak arra, hogy az emberek többsége legalább egy hetet eltölt évente valamelyik nagy külföldi pályarendszer gondosan kezelt lejtőin–, addig a síelés igazi kalandot és meghittséget nyújtó, ráadásul olcsóbban űzhet ő
  formáját a legtöbben nem is ismerik.


SZERVÍZ: 10 fontos téli túratárs

 • Nyakunkon a téli szezon, de vagyunk egy páran, akiket nem rémiszt vissza a csípős és fagyos levegő, a zordabb és keményebb időjárás, a hóval és jéggel takart ösvények vagy a
  szűkösre szabott nappali órák száma. Alábbiakban összeszedtük a legfontosabb téli túrakellékeket, amik nélkül nem ildomos ilyenkor útnak indulni. Nem csak a hazánkban járható
  ösvényekre tervezett túrákra nézve…


BLENDE: Az egri érseki pincerendszer

írta és fotó: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. ezért a püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket, melyen elkezdték építeni az érseki palotát. az építéséhez szükséges tufa követ az épülő palota mögötti dombból termelték ki, ezáltal kialakult egy pincerendszer, amely a későbbiekben tovább terebélyesedett, mivel a belvárosban a polgárok számára csak úgy adtak ki építési engedélyt, ha az építkezéshez szükséges követ a püspökségtől vásárolták meg…


OBJEKTÍV: Végig a sárga, köves úton - A Rákóczi-turistaút a Mátrában

írta és fotó: Nagyváthy János

 • A Mátra legmagasabb, központi részét észak-déli irányban keresztező sárga jelzés végigjárása a hegység legszebb gyalogtúrái közé tartozik. Olyannyira, hogy a (kezdetben még) Parádfürdőről induló, Kékestetőn áthaladó, majd Gyöngyösre ereszkedő útvonal 1976-ban külön nevet kapott. Innentől kezdve, II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulója alkalmából, a nagy fejedelem nevét viseli.

 

SZUBJEKTÍV: Hótalpra fel!

írta és fotók: Molnár Anikó

 • Méteres vastagságú hórétegen túrázni olyan, mintha vízen járnánk.  Vajon ehhez emberfeletti képességre vagy csak egy közel hatezer éves találmány korszerűbb köntösbe öltöztetett változatára kell szert tennünk?  A választ természetesen mindenki tudja. A bakancsra csatolható méretes talpnak köszönhetően új távlatok nyílnak meg előttünk: olyan helyekre juthatunk el, ahová hótalp nélküli halandók még álmaikban sem merészkednének.

 

SZUBJEKTÍV: Különleges gyűjtemény - Az Alpok négyezresei

írta: Nagyváthy János, fotó: Kiss Péter

 • Amikor eldöntöttem, hogy írok Kiss Petiről és mászásairól, tüstént elakadtam. Vajon miképp mutassam be: mint barlangászt, hegymászót, teljesítménytúrázót, esetleg mint maratoni futót?

 

EZ TÖRTÉNT...: Visszatekintés a múltba, mi történt decemberben

írta: Kunos Gábor

 

 

BETEKINTŐ: Ágasvárazni jó – Család a rengetegben
írta és fotó: Molnár Anikó

 • A címben szereplő szokatlan, furcsa hangzású szót azok a lelkes csillagászok találták ki, akik évente egy alkalommal tábort vernek a hatalmas erdővel körülvett kertben, az estét pedig asztrofotózással és jóízű beszélgetésekkel múlatják. Jani, Ágasvár gazdája igen jókat főz nekik. Van olyan is, aki Amerikából jött haza, hogy újra átélhesse mindazt, amit csak ez a hely adhat.

 

 

Valamint folytatjuk kivehető és lefűzhető túrakártya mellékletünk, 3 újabb túra és 1 szállás ajánlattal gazdagíthatod az tárházad.

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...