MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.01. 12:00,   Szöveg: Hidvégi Brigi,   Fotó: 123rf.hu

Egészségrecept hideg hónapokra

Ha úgy érzed, hogy télre teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatója avatott be minket.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a sport minden időjárási körülmények között jótékony hatással van a szervezetre, és nincs olyan betegség, amelynek megelőzésében vagy kezelésében ne lenne hatékony a rendszeres mozgás valamilyen formája. Természetesen van különbség a nyári és a téli, szabadban való mozgás között, már csak azért is, mert hidegebb időben több energiát használ fel a szervezet, hiszen biztosítania kell az ún. üzemi hőmérsékletet. A téli regenerálódásnak különösen január–február körül van kiemelt jelentősége, mivel addigra már kimerülnek a tartalékok.

 

Fotó: 123rf.hu


Hidegebb időben a szív erőteljesebben dolgozik, felfrissül a keringés, erősödnek a szívizmok. A szabadban való rendszeres mozgás – legyen az tipikus téli sport, mint a síelés vagy a korcsolyázás, de beszélhetünk futásról, túrázásról is – növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, így az influenza és a megfázás is elkerülhető. Az extranyereség pedig az, hogy az általános közérzet és a hangulat is jelentősen javul. Nemcsak a megelőzésben, hanem a kisebb betegségek kezelésében, torokfájás, légúti fertőzések leküzdésében is hasznos lehet a kinti mozgás.

 

Fotó: 123rf.hu


Persze néhány dologra kiemelt figyelmet kell fordítanod, mielőtt útnak indulsz. A folyadékpótlás ugyanolyan fontos, mint nyáron, de kerüld az alkoholos italokat, amelyek fogyasztása becsapja a hőérzetet. Fokozottan ügyelni kell a bemelegítésre, ami ilyenkor egy kicsit lassabb folyamat. Azt talán meg sem kell említenünk, hogy a magashegységekben végzett sporttevékenység során a megfelelő védőfelszerelések megválasztása a készülődés leglényegesebb mozzanata.

 

Fotó: 123rf.hu


Kulcsfontosságú továbbá a ruházat is: sapka, sál, kesztyű, esetleg szemüveg, vízhatlan cipő vagy bakancs, csapadék és szél ellen védő kabát. Fordíts gondot a réteges öltözködésre, legalulra pedig érdemes olyan ruhadarabot venned, ami felszívja a nedvességet, de azért légáteresztő. Bár mindenki hajlamos rá, hogy kimelegedve (főként, ha a nap is süt) lazítson a ruházatán, ekkor lehet a legkönnyebben megfázni. Nem szabad megfeledkezni a szabadon hagyott testrészek, például az arc védelméről sem: krémeket vagy maszkot is használhatsz.

 

Fotó: 123rf.hu


A hideg kedvező élettani hatásait a gyógyászatban is kihasználják. Számos betegséget gyógyítanak krioterápiával (hidegterápia): többek között az ízületi és az érrendszeri gyulladásokat, különböző autoimmun betegségeket, a pikkelysömört, az asztmát és a depressziót. Ilyenkor a szervezetet rövid időre (2-4 perc), megfelelő orvosi ellenőrzés mellett nagyon alacsony hőmérsékleti hatásnak teszik ki. Ennek következtében olyan hormonális és biokémiai változások következnek be a testünkben, amelyek révén növekszik a fájdalomcsillapítás iránti érzékenység, fokozódik a bőr és a belső szervek vérkeringése, megnő a természetes védekezőképesség, és komoly pszichés serkentő hatás is kialakulhat. Számos sportágban használják ezt a módszert a regeneráció meggyorsítására, a fáradtságérzet csökkentésére, valamint a fáradt és túlterhelt izmok ellazítására.

 

Fotó: 123rf.hu

Krioszauna működés közben

 

A cikk a Turista Magazin 2016. februári számában jelent meg.

 

Kapcsolódó cikk:

Terepfutás ősszel és télen


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...