MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.13. 10:00,   Szöveg: magas-tatra.info,   Fotó: pieninypn.pl / M Majerczak, 123rf.hu

Egy ága maradt a Pieninek híres fájának

Helikopteres mentés során megsérült a Pieninek Nemzeti Park szimbóluma, a Sokolica csúcsán álló erdei fenyő, és a szakemberek kénytelenek voltak levágni a koronáját.

Az eset szeptember 6-án történt. A nemzeti park jelentése szerint egy fiatal lány elvesztette az eszméletét, és beütötte a fejét a sziklába. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikoptere sietett a segítségére. A szemtanúk elmondták, hogy a rotorlapátok által keltett erős turbulencia miatt tört le az erdei fenyő felső ága. A lány egyébként már a várakozás közben magához tért, és kommunikálni is képes volt.

 

Fotó: pieninypn.pl / M Majerczak


A mentőakció során a hegyimentők nem észlelték, hogy kárt tettek volna a fenyőben, erről csak később, a nemzeti park munkatársai tájékoztatták őket – írja a magas-tatra.info. Már az eset másnapján megtörténtek az első egyeztetések a legfontosabb tennivalókról. Végül eltávolították a fa sérült koronáját, a törzsén lévő sebeket ellátták gombás betegségek elleni védelemmel, és így egy ága maradt. A szakemberek szerint nem volt más választás, ha nem akarták, hogy az 500 éves fenyő elpusztuljon.


A nevezetesség eddig önmagában turisták tömegeit vonzotta, a Korona-hegy és a Dunajec-áttörés mellett a nemzeti park legismertebb látnivalójának számított, és kedvelt témája volt a természetfotósoknak.

 

Fotó: 123rf.hu

Így nézett ki a híres fenyő a baleset előtt


Az erdei fenyők nagyon ritkák arrafelé, a Sokolica csúcsa alatt csak néhány példányuk látható, a legöregebb ilyen fák korát 550 évre becsülik. „Az erdei fenyő egy lassan növő faj, amely tökéletesen alkalmazkodik a környezeti feltételekhez. A Sokolicán is alkalmazkodtak a sziklás, meredek hegyoldalakhoz, a nehéz életkörülményekhez, ennek köszönhetően több száz évig sikerül életben maradniuk. Ezeknek az egyedeknek az a különlegességük, hogy az éves növekményük nagyon csekély” – mondta Andrzej Kowalski, a Pieninek Nemzeti Park munkatársa.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magasban és mélyen – a Pieninek Nemzeti Park

A Pieninek koronája

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...