MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.05. 13:44,   Szöveg: turizmus.com/muemlekem.hu,   Fotó: www.belapatfalvaiapatsag.hu

Egyre népszerűbb a bélapátfalvai apátság

Az új programoknak köszönhetően tavaly kiemelkedő látogatószámmal zárt a bélapátfalvai kolostor, hamarosan pedig a tervek szerint fel is újítják az épületet.

 

Múlt évben lett 785 éves a bélapátfalvai ciszterci apátság, több mint tízezren látogatták meg – írja a turizmus.com. A népszerű éjszakai, fáklyás túrák idén februártól folytatódnak, de az épület a Múzeumok éjszakáján is nyitva áll majd a látogatók előtt.

 

Fotó: www.belapatfalvaiapatsag.hu


Látogatáskor élőszavas és audio guide-os vezetést is lehet választani, és egy kisfilmet is vetítenek a turistáknak. Rendszeresen tartanak orgona- és hegedűkoncerteket, szeptemberben pedig Nyitott Templomok Napját rendezik meg az apátságban.

 
Az ország egyetlen épségben megmaradt, román stílusú, középkori ciszterci apátsági templomát a pilisi apátság szerzetesei alapították 1232-ben. A 14–15. században gótikus, a 18. században barokk stílusban átalakították, majd a település plébániatemploma lett. A nyeregtetős, háromhajós és kereszthajós templom a ciszterci rend előírásainak megfelelően torony nélkül épült. Déli oldalához csatlakozott a zárt, négyszög alaprajzú monostor a szerzetesek celláival, amelyet ma már csak alapfalaiból rekonstruálhatunk. A latin keresztet formázó apátság falaiból árad a középkor hangulata. Legkönnyebben Bélapátfalváról, az Országos Kéktúra jelzését követve érhetjük el a templomot. Hivatalosan márciustól novemberig látogatható a templom, de szép idő esetén a februári szombatokon is nyitva tart 10 és 14 óra között.

 

Fotó: www.belapatfalvaiapatsag.hu


2015-ben a turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre, most pedig az épület rekonstrukciójára kerül sor közel kétmilliárd forintból. Az épület teljes statikai megerősítést kap, szigetelik a lábazatot, vízvédelmi szempontból ellenállóbbá teszik a műemléket. Kicserélik a teljes elektromos hálózatot, a padlót és a padozatot – írta a muemlekem.hu még tavaly júniusban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mészkő, agyagpala, párnaláva - Bél-kői tanösvény

Templomok, amelyeket látnod kell


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...