MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.25. 12:16,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Orbán Zoltán/MME, Tóth Imre/KMNPI

Egyre több vörös vércse költ a Kis-Sárréten

Az ezredfordulón mindössze húsz pár vörös vércse költött a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Számuk azóta folyamatosan növekszik, idén már elérte a százat. 

Fotó: Orbán Zoltán/MME

Illusztráció

 

Ez a szép eredmény részben annak köszönhető, hogy nyolc telepen összesen 120 költőládát helyeztek ki a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) munkatársai. Másrészt emelkedett a térségben a legelő állatok száma, ami vonzza a rovarokat, s ezáltal bőséges táplálékot biztosít a fiókáikat nevelő vörös vércsék számára – írta a nemzetipark-igazgatóság a honlapján.

 

Fotó: Orbán Zoltán/MME

Illusztráció

 

Jó tudni

oA vörös vércse (Falco tinnunculus) közepes termetű sólyomféle, Magyarországon védett, eszmei értéke

50 000 Ft egyedenként.

Nyolcvan pár költött ládában, húsz pedig természetes fészekben, azaz szarkák és dolmányos varjak fészkében. A legnépesebb telepek a Körösnagyharsány melletti Nagysziken és a Geszt melletti Iklódpusztán voltak, mindkét helyen 14-14 pár költött. Csupán eggyel kevesebb, 13 költőpárt figyeltek meg Mezőgyán mellett, a kisgyantéi legelőn.

 

Fotó: Tóth Imre/KMNPISikeres vörösvércse-költések a Kis-Sárréten

 

A legtöbb fészekből 4–5 fióka repült ki, ami egy jó közepes átlagnak mondható, de találtak hatos fészekaljakat is. Sajnos két telepen a nyest néhány költőládában elpusztította a fészekaljat. A tájegységen a tél folyamán megnövekedett a mezeipocok-állomány, melyben kora tavasszal egy visszaesést tapasztaltak a nemzeti park munkatársai, de a nyáron ismét emelkedett a rágcsálók száma. A későbbi rendkívül száraz időjárás kedvezett sok egyenesszárnyú rovarnak (például sáskáknak), melyek szintén fontos szerepet játszanak a vörös vércsék táplálkozásában.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújult a Kisvátyoni tanösvény

Küszvágó csér, a halfogó akrobata

Vörös vércsék a zsámbéki romtemplomban
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...