MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.27. 10:59,   Szöveg: turizmus.com,   Fotó: Incze László, sziklakorhaz.eu

Európai díjra jelölték a gyulai kastélyt és a Sziklakórházat

A két magyar kiállítás bekerült Az Év Európai Múzeuma idei 40 jelöltje közé. A kiválasztásnál az interaktivitást, a modernséget és az ország kulturális turizmusában való jelenlétet figyelték leginkább.

A European Museum Forum nonprofit szervezet által alapított díjra pályázni lehetett; a verseny célja a fejlesztések, új megoldások megismertetése és a tapasztalatok cseréje. A gyulai Almásy-kastély kiállítását 2016-os márciusi megnyitása óta több mint 150 ezren nézték meg, mi is jártunk ott. A romos épületet lényegében az enyészettől mentették meg, és létrehozták a látogatóközpontot, amely a 18. században épült kastélyban a főúri családok mellett – egyedülálló módon – az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutatja.

 

Fotó: Incze László /

 

Fotó: Incze László

 

Magyarországról a Sziklakórház Atombunker Múzeum jutott még túl Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján. Az egykori légoltalmi szükségkórház, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett, a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg múzeumként. Itt található Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása, amely a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését mutatja be, és megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései is. A legújabb tárlat az atombomba pusztítását állítja a középpontba, anyagát a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állította össze.

 

Fotó: sziklakorhaz.eu

 

Fotó: sziklakorhaz.eu


A jelölt múzeumok május 9. és 12. között Varsóban egy szakmai konferencián mutatkoznak be – írta a turizmus.com. Arról, hogy melyik múzeum kapja meg a díjat, szakmai zsűri dönt.

 

A listát a többi jelöltről itt nézheted meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Inasszobától a grófi szalonig - A gyulai Almásy-kastély titkai

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

Pincétől padlásig bejártuk a búcsúzó Néprajzi Múzeumot

A bakonyi dinoszauruszoknak nem kellett tartaniuk a T. rextől


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...