MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.10.24. 15:40,   Szöveg: Dabis Balázs Silvius,   Fotó: Garancsi Kata és videó: Nagy Loránd István és Dabis Balázs Silvius

Fapados kilátó pad nélkül

A vendek vidékén sokan szeretünk túrázni. Felsőszölnökön örömmel másztam meg a mindössze 5,2 méteres faépítményt.

A barátságos községben mindig lehet remek szállást találni, én egyszer egy téli hosszú hétvégét töltöttem Felsőszölnökön, és egy derékig hóba süppedős túrán Magyarország ezeréves határát is megváltoztattuk. Az Achtung Staatsgrenze feliratú tábla ugyanis csak úgy oda volt téve, egy kicsit elcipeltük hát nyugatabbra.

 

Fotó: Garancsi Kata

 

Persze ősszel is lehet ezen a tájon nagyokat túrázni, gombászni, kerékpározni. Mi egy sűrű nap derekán jártunk errefelé, felkerestük Szentgotthárd híres állóvizét, még várt ránk egy izgalmas tökmagolajütés Pityerszeren, így egy kicsit elugorhattunk ide, Felsőszölnökre is, ahol már mindannyian jártunk korábban, de akkoriban még nem volt ezen a vidéken kilátó.

 

Néhány évvel ezelőtt Felsőszölnök polgármestere éppen ezért kereste meg a MOME Építészeti Intézetét, hogy meggyőze az oktatókat: a Vend-vidéken jól mutatna egy jó kilátásokat biztosító építmény.

 

A település vezetőjének szerencséje volt, abban az évben nem haranglábat vagy esőbeállót, pihenőt terveztek a hallgatók, hanem megálmodták ide ezt a kis kilátót. A 13 pályaműből a négy legjobbat továbbították Ropos Gábor polgármesternek, aki Hosszu Erzsébet tervét találta a legizgalmasabbnak, nyáron pedig kezdetét vette az „építőtábor”, és az építészhallgatók közösen létrehozták ezt a kilátót a felsőszölnökiek, a turisták és saját maguk örömére. 

 

MESSZELÁTÓ - FELSŐ-JÁNOS-HEGYI KILÁTÓ (FELSŐSZÖLNÖK) from Turista Magazin on Vimeo.

 

2011 óta áll itt a magaslaton ez a kedves kis építmény, amelynek ugyan nevet nem adtak, de azért fel lehet rá mászni. Az ötméteres magassággal sokra nem megyünk, szinte ugyanazt látjuk, amit lentről, csak egy picit változik meg a perspektíva. Ennek ellenére nem érzem feleslegesnek azt, hogy itt felépült ez a lépcsőkkel ellátott faépítmény, hiszen az erre túrázó gyerekek biztos örömmel szaladnak fel rá, és legalább biztonságosabb, mint egy hányaveti vadászles.

 

A hozzám hasonló, szélesre kerekedett túrázókat pedig két ponton is figyelmezteti a tervező, hogy ne hízzanak tovább. A beszűkülő lépcsők végében, állvánnyal és fotóstáskával nehezen mozogtam, de ennek ellenére nagy szeretettel készítettem nektek ezt a filmet, amelynek létrejöttében Nagy Loránd István is segített.

 


 

 

 

A kilátóról bővebben a Turista Magazin 2016. novemberi számában olvashatsz.


Korábbi kilátós cikkekért, videókért kattints bátran ide!


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...