MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

FEBRUÁR

2016. FEBRUÁR

745,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés
Toplista Hazai zarándokutakon önmagad felé

A legszebb és legfontosabb magyarországi zarándokutak.

Fókuszban a természet Levente, a sasszemű sasfotós

Az Év Ifjú Természetfotósa, Szekeres Levente.

Kötött pálya Elveszett erdei vasutak nyomában

Hazánk igazi kisvasút-nagyhatalom volt.

Messzelátó

Kaán Károly-kilátó, Nagy-Hárs-hegy
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Névadója egy kiváló erdőmérnök volt, aki földművelésügyi államtitkárként is dolgozott. Kaán Károlynak köszönhetjük, hogy törvényi szinten elismerték az erdők népjóléti szerepét, de több olyan intézkedés is fűződik a nevéhez, amelyek fontos természetvédelmi célokat szolgáltak.

Kistájbarangoló
Gömörszőlős – Csoda a határ mellett
(Írta: Lénárt Léni)
A község templomtornyának festett órája mindig fél tízet mutat, mi azonban nem dőltünk be ennek. A Putnoki-dombság nyugati részén fekvő kicsiny településen első blikkre megállt az idő, de ennek ellenére olyan újjászületés tanúi lehetünk a lassan országos hírnévnek örvendő ökofaluban, amely példaértékű bármely hazai település számára.

A hónap turistaháza
Egy erdőőri lak reinkarnációja – Kút-berek turistaháza
(Írta: Nagy Loránd István)
Újévi fogadalma sokaknak van, szerkesztőségünk sem akart kimaradni a sorból. Egy ideje már kristályosodott a gondolat, hogy csináljunk rovatot valami olyanról, ami nemcsak olvasóinknak ígér kalandot és kikapcsolódást, hanem nekünk is. Havi rendszerességgel, változatos módon, részrehajlás nélkül. Választásunk a turistaházakra esett. Január elején célba is vettünk egy klassznak tűnő, a Börzsönyben rejtőző objektumot.

 

História
Egy villámcsapás áldozata – Nógrád vára
(Írta: Lantos Gábor)
Ahhoz, hogy a nógrádi vár tetejéről csodálhassuk meg a napfelkeltét, még akkor is nagyon korán kell felkelni, ha az ember nem Budapestről, hanem a vár szomszédságából, Verőcéről indul útnak. Természetesen a „kis pirosnak” nevezett, Vác és Balassagyarmat között döcögő Bzmot motorvonattal, mert így az igazi. Ha pedig szerencsénk van, és némi hó is hullott a Börzsönyben, olyan csodálatos képeket rögzíthetünk agyunk és fényképezőgépünk memóriájába, amelyek sokáig elkísérnek bennünket a hosszú téli estéket hozó, tavaszváró napokon.

 

Egészségrecept hideg hónapokra
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha azt érzed, hogy tél vége felé már teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatója avatott be minket.

 

Traktor mögött siklani egy befagyott tavon
(Írta: Nógrádi Attila)
Bár jobbnál jobb sípályák várják itthon is a sport szerelmeseit, sajnos egy nagyon fontos tényezőt még ezek sem tudnak minden körülmények között garantálni a szezon alatt, ez pedig a hó. Ilyenkor nincs mit tenni, be kell valahogy zsúfolni a kocsiba a síelés elképesztő mennyiségű kellékét, és útnak indulni egy magasabb hegyekkel gazdagon megszórt ország felé. Mi ezúttal Ausztriába mentünk csúszkálni egyet – a Stájerország és Karintia határán fekvő Turracher Höhén jártunk.

 

Új barlangrendszer a Pilisben
(Írta: Szatmári Zoltán)
A Pilis egyik rejtekén a föld felszíne alatt bújik meg az a különleges világ, amelyre nemrég a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület felfedezői bukkantak. A kutatócsoport alapító tagjával, Slíz György barlangásszal az eddig elért eredményekről beszélgettünk és másztunk be az újonnan feltárt üregekbe.

 

Vízitúra
Kajakkal Európa körül
(Írta: Malárik Attila)
„Végvári Tamás vagyok. Kalandor? Mindenre elszánt világutazó? Extrém sportok megszállottja? Egyáltalán nem. Csak gyermekkorom óta szerelmes a folyók, tavak, tengerek világába és a vízi sportokba. Hogy honnan indult ez az egész, persze már nem tudom felidézni. De élénken él bennem egy emlék: kisiskolás koromban vágyakozva nézem a Római-part végéről a Duna fölött az ismeretlen és távoli Luppa-szigetet, vajon sziget-e, és ha igen, hogyan lehetne oda eljutni? Aztán hirtelen minden átalakult.” Tamás nevét szélesebb körben akkor kezdték megismerni, amikor túl volt Európa körüli kajakos útjának az első pár ezer kilométerén. A teljesítményre a Turista Magazin is felfigyelt.

 

Lyukas bakancs
A becsapós óriás – Téli gerinctúra a Kis-Fátrában
(Írta: Dömsödi Áron)
Elképzeli az ember, hogy amerre néz, a szikrázó napsütésben vakítóan fehér hótakaró födte magas hegycsúcsokat lát, na meg az ég kékjét, s lenyűgöző a téli hegyvilág látványa. Aztán megérkezik a helyszínre, és ami fogadja: sűrű köd, metsző, hideg szél, jegessé csontosodott hó, tulajdonképpen nem sok minden, amiért a karácsonyi asztal mellől megérte fölállni.

 

Zöldhullám
Rejtélyes talajlakó – A délvidéki földikutya
(Írta: Nagy Loránd István)
Él a Kárpát-medencében a szárazföldi gerinceseknek egy különleges, itt kialakult, a világon sehol máshol elő nem forduló csoportja. Fura szerzetek alkotják a rejtőzködő teamet. Testük hengeres, végtagjaik rövidkék, selymes tapintású bundájuk tömött, óriási metszőfogaik vannak, szemüket bőr fedi, ráadásul bolygónk mágnese terét is képesek érzékelni.

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...