MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

FEBRUÁR

2017. FEBRUÁR

745,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Top 10 Kis hidak nagy felfedezésekhez

Képeslapok hazánk kis hídjairól, a kőtől az acélon át az újból felfedezett fáig.

Messzelátó Az orfűi főnix – Balázs-kilátó

Akárcsak a mitológia neves madara, a Balázs-kilátó is képes saját poraiból újra felépülni.

Fókuszban a természet A Hortobágy természetfotósa – Szilágyi Attila

A madarakat fényképezi legszívesebben.

A Hónap Turistaháza
Hármashatár-hegyi turistaház – Újjászületés a főváros felett
(Írta: Nagy Loránd István)
Az elmúlt öt évben nagy volt a sürgés-forgás a Budai-hegyek egyik legemblematikusabb csúcsának közelében. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásainak eredményeként előbb egy erdei iskola, majd egy bisztró nyitotta meg itt a kapuit, utána pedig egy csodálatos panorámával kecsegtető kilátó nőtt ki a semmiből. Nem sokkal később már a turistaház is látogatható volt, és mi az elsők között próbálhattuk ki.

 

Élet a Kéken
Ezekre készülj, ha az Alföldi Kéktúrát szeretnéd végigjárni!
(Írta: Horváth Béla)
Az Alföldi Kéktúra teljesítése után megpróbálom összefoglalni a tapasztalataimat, és néhány tanácsot szeretnék adni azoknak, akik úgy döntenek, hogy nekivágnak e nem mindennapi kalandnak. Aki azt gondolja, hogy a síkságon való poroszkálás nem kihívás, óriásit téved.

 

Ti írtátok
Hegymászás az inkák földjén – 2. rész
(Írta: Gazsó Krisztián)
Két mászóciklusunk közül az első hozott igazán eredményt, ha a csúcsok elérésére gondolunk. A La Pazban eltöltött ötödik reggelen szálltunk be az értünk érkező, viharvert kombiba, amellyel a Condoriri régióba vettük az irányt.

 

Lyukas bakancs
„Dunakanyar 66”
(Írta: Dömsödi Áron)
A Dunakanyar hegyvidékeit keresztben átszelő piros sávjelzés 66 kilométere mindent bemutat a két testvér, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vulkanikus tájaiból, amit csak érdemes felfedezni a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban. Sajátos hangulatú, kellemes túraútvonal, legyen szó többnapos trekkingről, egynaposokra osztott kirándulások sorozatáról vagy emberpróbáló teljesítménytúráról.


Mesél a térkép
Emberevő cigányok vesztőhelye
(Írta: Lánczi Péter)
Első hallásra középkori legendára vagy egy morbid viccre gondolhatnánk, pedig létező helyről van szó, amelyet a térképen is megtalálhatunk, és véres történetét nem is annyira a régmúltban kell keresnünk.

 

História
Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem
(Írta: Hidvégi Brigitta)
A határtól alig húsz percre, Budapesttől csak kétórányi autózásra helyezkedik el, Füleket mégis viszonylag kevesen látogatják Magyarországról. Ez idáig valamiért nekünk is kiestek a látószögünkből a külföldi célpontok, amikor a História rovatba kerestünk témát – kár volt. A Felvidék egyik legérdekesebb várához látogattunk el.

 

Interjú
A tanösvénykészítők
Nevezhetnénk akár „játékkészítőknek”is őket, hiszen ez a cég az, amelyik a hazai tanösvények régimódi tábláiba játékosságot vitt. A kreatív stúdió 20 éves munkáját nemrég díjjal is jutalmazták.

 

Nemzeti parkjaink
A végtelen puszta – Hortobágyi Nemzeti Park
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk első és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja a puszta jellegzetes tájképének, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek őrzője. Törzsterületének jelentős része bioszféra-rezervátum, illetve úgynevezett ramsari, azaz a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében szereplő terület. A darvas címerű, az ember és a természet évezredes, harmonikus együttélésének színteréül szolgáló Hortobágyi Nemzeti Park 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

 

Zöldhullám
Molnárgörény – Az emberkerülő vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország emlősfaunájának van egy kevésbé ismert ragadozója, amely megtévesztésig hasonlít közeli, egyébként vadászható rokonára, de attól eltérően nagyon idegenkedik az embertől, a településektől és az erdőktől. Hazai állományának nagyságáról nem rendelkezünk pontos információkkal, azt viszont tudjuk, hogy kiemelt oltalmat érdemel.

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...