MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.09.11. 10:54,   Szöveg: MTI,   Fotó: Adobe Stock

Foszfortól algásodott a Balaton, de nem tudni, miért

Augusztus végére váratlanul nagyon elszaporodott az alga a Balatonban. Még az 1982-es nagy algásodás idején sem volt ilyen magas a klorofill koncentrációja a vízben.

A fő ok az üledékből felszabadult foszfor lehetett – olvasható az MTI-n. Az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportja végzett felméréseket.

 

Fotó: Adobe Stock


Az algatömeget mutató érték, azaz a klorofill koncentrációja másfélszerese volt annak, amit 82-ben mértek. Legalább 15 tonna foszfor szabadult fel az üledékből, arra viszont csak a további vizsgálatok adhatják meg a választ, hogy miért. A kutatók megállapították, hogy az algaszaporulatban nagyrészt egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amiből még sosem volt ennyi a Balatonban.


Az algásodás a hűvös időjárásnak köszönhetően csökkent az elmúlt napokban, de még lehetnek következményei. Jövő nyár elejére például valószínűleg nagy árvaszúnyograjzás várható. Ahogy a kutatók fogalmaztak, közepes a valószínűsége, hogy ha felmelegszik az idő, még nagyobb algásodás jön. Ha ez mégis bekövetkezik, lehetséges, hogy az alga bomlásának következtében oxigénhiány lép fel, ami tömeges hal- és kagylópusztulást okozhat.

 

Fotó: Adobe Stock


Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség – hangsúlyozták a szakemberek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fantasztikusan néz ki a Balaton az űrből

Így dolgoznak a Balaton őrzői

Így fest a Balaton madártávlatból

Ahonnan a Balaton villogó fényei érkeznek: a Siófoki Viharjelző Obszervatórium

 Címkék: balaton / alga / algásodásHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...