MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

GASZTRO

2019.07.27 07:01
Erdei gyümölcsözön
Nyáron a természet számos finomságot kínál, közönséges, de ehető gyomnövényeket, népszerű vadon termő gyümölcsöket, és több olyan növény is most érleli termését, amely mára már megritkult, védelemre szorul, ugyanakkor régen kedvelt eledelnek számított.
2019.05.18 09:00
Így készíthetsz bodzaszörpöt otthon
A bodzából most készíthetsz finom házi szörpöt. Az alapanyag ott virágzik az erkélyed előtt, a szomszéd ház kerítése mellett, a nagymaminál.
2019.03.15 09:13
Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával
A komlóról a legtöbb embernek a sör jut az eszébe. Ezúttal azonban nem a sörgyártás rejtelmeiben merülünk el, hanem a kellemes ízű komlóhajtás néhány konyhai felhasználási módját mutatjuk be. 
2019.01.13 08:00
A természet télen is tartogat finomságokat
Beköszöntött a hideg tél, és valószínűleg sokan gondolják azt, hogy már semmi ehetőre nem bukkanhatnak a természetben. Ez azonban messze nincs így, hiszen aki keres, az ilyenkor is talál. 
2018.11.07 10:00
Galagonya a konyhában
Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Színes vadgyümölcsök és ízletes gombák a novemberi Turista Magazinban.
2018.07.03 16:00
Fényes, fekete, fanyar – Itt a szederszezon
A szederrel július elejétől egészen szeptember végéig találkozhatunk erdőszéleken, ösvények mentén, ligetekben. Savanykás gyümölcse remek szomjoltó csemege lehet a nyári hőségben.
21. századi tündérkonyha – Ehető, vadon termő növények a tányéron
A természetben fellelhető zöldségek és gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak. Ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat.  2018.04.15 09:00
Vendégül láttak minket egy csótánylakomára
A sütőben lisztkukacos quiche sül, a forró olajban panko morzsába forgatott, szárnyuktól-lábuktól megfosztott afrikai vándorsáskák sercegnek, a hasi páncéljuktól körömollóval gondosan megszabadított madagaszkári bütykös csótányok pedig még panírozásra várnak. Nem egy megszokott konyhai életkép. Körbejártuk a rovarevés-témát, és még kóstoltunk is. 2018.03.19 10:10
Most ütik, vagy nem ütik?
Mi tagadás, rá vagyok kattanva a tökmagolajra. Nem a prosztatám miatt, meg hogy annyira egészséges, hanem azért, mert frenetikusan izgalmas íze van, és magát a tökmagot is szeretem. Korábban már láttam, egy modern üzemben hogyan készül, most a hagyományos tökmagolajütésre voltunk kíváncsiak. 2017.09.30 09:13
Nyaralók eledele - Így készül a lángos
Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának. 2016.07.29 10:00
Ehető virágok a tányéron
Már nem csupán díszítési célokat szolgálnak, noha legnagyobb termesztőjük szerint az ehető virágok funkciója még mindig a látvány fokozása. 10-15 éve még csak a legdrágább magyar szállodák rendeltek kifejezetten erre a célra termesztett növényt, de ma már te is könnyen hozzájuthatsz (sőt termeszthetsz is), és rakhatod ünnepi tortára, partiitalba, de akár a szendvicsbe, salátába is. 2016.07.15 11:00
Magas-Stájerország gasztronómiai térképén
Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok és a Steirereck – kipróbálva, kipipálva és gasztortúrára ajánlva!   2016.06.24 15:31
Így süthetsz kenyeret otthon
Egyszerű kenyérrecept, számtalan variáció – a kenyérsütés sütőgép nélkül is gyerekjáték lehet! Másnap, ha nem éppen hajnali túrára indulsz, akár még szendvicset is készíthetsz belőle. Vagy csinálj rögtön két veknit, és az egyik mehet felszeletelve, kis adagokban a fagyasztóba. Ebben a kenyérben tényleg csak az lesz, amit te akartál beletenni, ráadásul azt is kedved, hangulatod és a túratársaid ízlése szerint variálhatod. 2016.06.17 09:08
MÁTRAI DISZKOSZ – BORZALMASAN JÓ KAJA
A mátrai favágók után a természetjárók is felvették eszköztárukba a furcsa, ufószerű fémedényt, amely számtalan méretben létezik. Első használói előtt tisztelegve akkor is mátrai diszkosznak nevezzük, ha már csak egy manufaktúra gyártja Budapesten. A bozótmívesekkel most egy olyan különleges zsákmányállatot sütünk, párolunk benne puhára, amelyik nem sűrűn kerül az átlagember asztalára. 2016.06.15 12:26
Erdőjárók tavaszi rántott levese
Rovatunkban nem hétköznapi hozzávalókkal, módszerekkel, trükkökkel, jó tanácsokkal ismerkedhettek meg, hanem rég elfeledett ételekkel, turistákra szabott elkészítési megoldásokkal. 2016.04.13 16:18
<< 1 2 3 4 >>


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...