MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

GASZTRO

2016.10.03 15:22
Most ütik, vagy nem ütik?
Mi tagadás, rá vagyok kattanva a tökmagolajra. Nem a prosztatám miatt, meg hogy annyira egészséges, hanem azért, mert frenetikusan izgalmas íze van, és magát a tökmagot is szeretem. Korábban már láttam, egy modern üzemben hogyan készül, most a hagyományos tökmagolajütésre...
2016.07.29 10:00
Nyaralók eledele - Így készül a lángos
Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.
2016.07.15 11:00
Ehető virágok a tányéron
Már nem csupán díszítési célokat szolgálnak, noha legnagyobb termesztőjük szerint az ehető virágok funkciója még mindig a látvány fokozása. 10-15 éve még csak a legdrágább magyar szállodák rendeltek kifejezetten erre a célra termesztett növényt, de ma...
2016.06.26 11:00
Fényes, fekete, fanyar – Nemsokára itt a szederszezon
A szederrel július elejétől egészen szeptember végéig találkozhatunk erdőszéleken, ösvények mentén, ligetekben. Savanykás gyümölcse remek szomjoltó csemege lehet a nyári hőségben.
2016.06.24 15:31
Magas-Stájerország gasztronómiai térképén
Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok...
2016.06.17 09:08
Így süthetsz kenyeret otthon
Egyszerű kenyérrecept, számtalan variáció – a kenyérsütés sütőgép nélkül is gyerekjáték lehet! Másnap, ha nem éppen hajnali túrára indulsz, akár még szendvicset is készíthetsz belőle. Vagy csinálj rögtön két veknit, és az egyik mehet felszeletelve...
MÁTRAI DISZKOSZ – BORZALMASAN JÓ KAJA
A mátrai favágók után a természetjárók is felvették eszköztárukba a furcsa, ufószerű fémedényt, amely számtalan méretben létezik. Első használói előtt tisztelegve akkor is mátrai diszkosznak nevezzük, ha már csak egy manufaktúra gyártja Budapesten. A bozótmívesekkel most egy olyan különleges zsákmányállatot sütünk, párolunk benne puhára, amelyik nem sűrűn kerül az átlagember asztalára. 2016.06.15 12:26
Így készíthetsz bodzaszörpöt otthon
Bár a fehér akácról már lekéstél, de bodzából még készíthetsz finom házi szörpöt. Az alapanyag ott virágzik az erkélyed előtt, a szomszéd ház kerítése mellett, a nagymaminál. 2016.05.23 13:29
Erdőjárók tavaszi rántott levese
Rovatunkban nem hétköznapi hozzávalókkal, módszerekkel, trükkökkel, jó tanácsokkal ismerkedhettek meg, hanem rég elfeledett ételekkel, turistákra szabott elkészítési megoldásokkal. 2016.04.13 16:18
Viricselés mindenkinek
Az elhízott, édesszájú turista kénytelen érdeklődni az alternatív táplálkozás iránt, mert nem tud felmenni a hegyekre. Én is így vagyok ezzel. Az édesítőszerek világát veszélyesnek tartom, ezért természetes, de szénhidrátmentes megoldásokat keresve jutottam el a xilithez, és reggeli teáimat egy ideje ezzel ízesítem. Persze rögtön lecsaptam a témára, amikor megtudtam, hogy egy közelemben lakó barátom maga is csinált már xilitet otthon. 2016.03.21 16:00
Abszolút kedvencem a gyapjas tintagomba
2010-ben véletlenül fedeztem fel a sokáig szigorúan titkos, rejtett gyapjastintagomba-kaszálómat egy lakóhelyemhez közeli réten. Éppen bumerángoztunk a gyerekekkel a domboldalban, egy rosszul sikerült dobást követően sétáltunk le a völgybe a játékszerért, ahol elbűvölő látvány fogadott minket. 2015.10.28 10:30
Bekukkantunk egy turistadoyen uzsidobozába
A múlt század derekán egy hosszabb túra elképzelhetetlen lett volna a hátizsák mélyén lapuló, alumínium lemezből készült ételdoboz nélkül. Az általában ezüst, de arany színben is pompázó, a megfelelő szellőzést biztosító lyukacskákkal ellátott dobozok tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy a turista elemózsia friss maradjon, ne nyomódjon össze, ne okozzon kárt a hátizsák egyéb tartalmainak. 2015.08.05 16:05
A ZÖLD TÚRÓ
Azt tudjuk, hogy egészséges a tökmagolaj, de hogy igazából mivel passzol egybe, azt most mondjuk. Tessék figyelni! 2015.06.24 09:23
Adj' Isten Szatmárban! - Gasztrotúrák a keleti végeken
Szatmár­-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait. 2015.03.04 11:53
Őrségi örömök – dödöllézés és szertelen „tökölés”
A jó levegőben és túraútvonalakban gazdag Őrségnek semmi szüksége ügyes turisztikai marketingfogásokra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a régióban. A dimbes-dombos táj kedves falusi hangulata mellett kifogástalan szolgáltatásokat is kínál. Jártunkban-keltünkben a helyi ízek közül ezúttal a dödöllét és az Őrség „fekete aranyának” titulált tökmagolajat teszteltük.  2014.10.30 08:00
<< 1 2 3 >>


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. március
H K Sze Cs P Szo V
01
02030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. március
Nádasi Tibor:
Útra készen
Gerecse 2017 - Már lehet online nevezni!
A 36. Gerecse 50 távjai 2017-ben sem változnak, a klasszikus 50-es mellett 30, 20 és 10 km-es szakaszok...