MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

GASZTRO

Adj' Isten Szatmárban! - Gasztrotúrák a keleti végeken
Szatmár­-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait. 2015.03.04 11:53
Őrségi örömök – dödöllézés és szertelen „tökölés”
A jó levegőben és túraútvonalakban gazdag Őrségnek semmi szüksége ügyes turisztikai marketingfogásokra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a régióban. A dimbes-dombos táj kedves falusi hangulata mellett kifogástalan szolgáltatásokat is kínál. Jártunkban-keltünkben a helyi ízek közül ezúttal a dödöllét és az Őrség „fekete aranyának” titulált tökmagolajat teszteltük.  2014.10.30 08:00
Mindenki kedvence: a húsos-zöldséges nyárs
A nyár végi túrák során a kora esti programokba még bőven belefér ennek az ínycsiklandó illatot árasztó, egyszerű pecsenyének az elkészítése. 2014.08.24 07:53
Szörpök szezonja
Egyre több családban terjedt el az illatos, ehető levelek, virágok tavasztól őszig terjedő szüretelése, szárítása, vagy szirup formájában télire mentése. Májusban az akácligetek mézes illata, az erdőszéli bodzabokrok bólogató virágtányérjai hívogatnak minket. Papírzacskót, dobozt érdemes magunkkal vinni. 2014.05.21 14:08
Tavaszi erdők terített asztala
Filmünkből megtudhattok több kevésbé ismert, de mégis nagyon fontos információt is a medvehagymáról és a pitypangról, amelyek tavasszal megízesítik az életünket. 2014.04.09 06:51
Medvehagymás spagetti
Tavasz kezdetén a lombos erdők bükk- és gyertyánfái alatt sok erdőjáró turistát töprengésre sarkall a medvehagyma levélszőnyeg enyhén fokhagymás, friss illata: vajon milyen ételekhez használják fel az alig három hétig tartó zöldellést? A gyors, egyszerűen finom és egészséges primavera étkek sorát ezúttal a medvehagymás spagetti nyitja. 2014.03.15 21:21
Farsang farkának fánkjai
A nagyböjt előtti időszak kultikus süteményét mutatjuk be rovatunkban. A szalagos fánkot mindenki ismeri, de a mutatós rózsafánkot és ropogós csörögefánkot már csak az elvetemültebbek. Egyszerű és időtakarékos, mert a kétféle süti egy tésztából készül. 2014.02.21 11:49
Parasztreggeli
Túrák előtti kiadós reggeli, de sietős ebédként, kényelmes vacsoraként is fogyaszthatjuk. Télen aromás, forró tea, forralt bor és puha kenyér társaságában feledhetetlen élmény. Kulcsosházba való gasztronómiai remekmű! 2014.01.21 08:22
Különleges gyümölcssaláta nem hétköznapi gabonákkal
A bulgur még nem nagy úr kis hazánk gasztronómiai palettáján. Török éttermeinkben török rizs névre hallgat, de a rizshez nincs köze. Ez bizony búzatöret és finom. 2014.01.06 15:12
Kocsonya, béka nélkül
A miskolci béka - a mondás szerint - csak pislogott a kocsonyában, de vendégeink is csak pislognak majd, ha egy igazán jó kocsonyával kínáljuk őket. 2013.12.31 09:39
Forró puncs
A bécsi adventek elengedhetetlen kelléke, a harmonikus ízű, lélekmelengető ital. Most mi is megpróbálkozhatunk az elkészítésével és termoszba töltve könnyedén szerezhetünk túratársainknak kellemes perceket, ha egy pihenő alatt megkínáljuk őket. 2013.12.12 11:07
Hamuban sült egytál
Márta alufólia batyuban sült pecsenyéje a friss levegőn, piros orrot varázsló hidegben, a több órás túra után igazán jól fog esni mindenkinek. 2013.12.06 11:53
Mihez kezdjek a birssel?
A birs bár illatos és szép, nyersen ehetetlen, fanyar gyümölcs. Feldolgozni nem könnyű, de megéri. 2013.11.23 11:48
Dödölle, az elfeledett, tájjellegű gyorsétel
Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül. 2013.11.11 14:22
Mézes elixír
Bár az ősz eddig remek kirándulásra való időket hozott, hamarosan jöhet a zimankó. Ideje felkészülni és megelőzni a bajt! 2013.11.02 00:33


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. május
Rajki Róbert:
Harmatos hajnal
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...