MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.08. 11:01,   Szöveg: TM,   Fotó: bfnp / Szenthe Zsolt, Major György

Geotúra a „magyar Fudzsira”

Kíváncsi vagy, milyen a „magyar Fudzsi” télen? Február 11-én feltúrázhatsz egy vezetett programmal a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő jellegzetes alakú Gulácsra. 

A szemmel látható hasonlóság alapján nevezte el „magyar Fudzsi”-nak Keresztury Dezső író a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő markáns kúpot. Gulács alakja annyira jellegzetes, hogy sziluettje még a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark logóján is feltűnik.

 

Fotó: bfnp / Szenthe Zoltán

 

Az egyedi formájú tanúhegyre csak egy spirál alakú keskeny ösvény vezet, melynek végén, a hegycsúcsról a Balatonra és a Tapolcai-medencére nyílik nagyszerű kilátás. A tetőre vezető út számos érdekességet tartogat. A 6 kilométeres túra Nemesgulácsról indul, és először a Pannon-tó homokos üledékein sétálnak a résztvevők, majd egy löszmélyúton haladnak a hegy lábán.

 

Fotó: bnpi / Major György

 

A Sér-kút forrásának megtekintése után a Gulácson is nyomot hagyó kőbányászat emlékei következnek. Az ösvény utolsó harmada igazán látványos: jobb oldalon ívelt bazaltoszlopok kísérik az utat, balról a Badacsony, a Szent György-hegy és Szigliget kúpjai, illetve a Balaton csillogó víztükre tűnik fel. A visszaútra is marad meglepetés: a mediterrán vidékeken honos, természetvédelmi oltalom alatt álló, piros termésekkel díszített szúrós csodabogyó örökzöld cserjéit keresik meg a túrázók. Bővebb információért katt ide. Jelentkezni a túrára itt vagy itt lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Teljesítménytúra a tanúhegyek nyomában

Túra tanúhegyről tanúhegyre 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...