MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.07.16. 10:00,   Szöveg: Lánczi Péter,   Fotó: Gulyás Attila

Gránitsziklák földjén – Velencei-hegység

Ingókövek és kőtengerek, gránitkúpok és sziklahalmok alkotják hazánk geológiai értelemben egyik legidősebb hegységét, amely leginkább óriások játszóterére emlékeztet. Egy rendhagyónak számító túramozgalom keretében akár egy nap alatt is bejárhatjuk ezt a különleges vidéket, ami látványos természeti képződményeivel biztosan maradandó élményt fog nyújtani.

Fotó: Gulyás Attila

 

Mit nyújthat a természetjáróknak ez a zsebkendőnyi terület? Sokaknak ez juthat eszébe, mikor a térképen a Velencei-hegység mindössze 74 négyzetkilométeres területére pillantanak. Az inkább dombsági jellegű kistáj szerény kiterjedése ellenére is páratlanul gazdag a természeti értékekben. Felfedezésükre egy köves tematikájú túrasorozat is remek lehetőséget biztosít. Az alapvetően évről évre teljesítménytúraként megrendezett, Kőről kőre a Velencei-hegységben elnevezésű gyalogtúrát a jelvényvadászok legnagyobb örömére nem csupán a rendezvény ideje alatt, hanem az év bármely napján, túramozgalom formájában is bejárhatjuk. Ehhez csupán „csiganyálat” kell húznunk magunk után a terepen, azaz GPS-tracket kell készítenünk, amellyel igazoljuk a táv megtételét.

 

Francz Ilona

 

Hogy miért is érdemes végigjárnunk a jelvény megszerzésén túl ezt a Sukoróról induló, majd oda visszaérkező, mindössze 18 km-es körtúrát, arról a Turista Magazin július-augusztusi összevont lapszámunkban olvashattok többet, illetve láthattok kedvcsináló fotókat.

 

JÚLIUS-AUGUSZTUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...