MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2015.10.21. 09:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

Gyógyító erő úton-útfélen - mezei cickafark

A Magyarországon meglehetősen gyakori előfordulású, száraz és üde gyepekben, különböző gyomtársulásokban, parlagon hagyott területeken, utak mentén növő, júniustól októberig virágzó mezei cickafarkat hosszú évszázadok óta ismeri és alkalmazza a népi gyógyászat.

Az őszirózsafélék [Asteraceae (Compositae)] családjának csövesvirágúak [Asteroideae (Tubuliflorae)] alcsaládjába tartozó mezei cickafark (Achillea collina) évelő, lágy szárú, tarackszerűen kúszó gyöktörzset fejlesztő növény. Szára 30–80 cm hosszú, szórt állású, hosszúkás, lándzsás levelei többszörösen szárnyaltan szeldeltek. Virágzata aprócska fészkekből összetett sátorozó buga. Termése ovális formájú, lapított, bóbita nélküli kaszat.

 Drogja a virágzó, föld feletti hajtás felső része (10–30 cm), valamint a teljesen virágzó állapotban, 1–2 cm-es kocsánnyal gyűjtött virágzat. Teáját elsősorban étvágyjavítóként, valamint gyomorfekély, bélhurut és felfúvódás esetén alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt öblögetőszerként fogínybetegségek kezelésére is alkalmas. A vénás vérkeringést élénkíti, továbbá mérsékli a vénás pangást. Hatékonyan csillapítja az orr, a szájüreg, a légutak és a gyomor vérzéseit.

 

Tudtad?

A köznyelvben a drog szinte kizárólag a kábítószerekre használatos kifejezés. Fontos azonban tudni, hogy a hatóanyagot tartalmazó, rendszerint csak szárítással tartósított növényi részeket, illetve a növényi nyersanyagból előállított termékeket (pl. illóolaj, balzsam stb.) is drognak, egészen pontosan növényi drognak nevezi a szaknyelv. Gyógyszer- és drogismerettel a farmakognózia tudománya foglalkozik. A mezei (Achillea collina), a közönséges (A. millefolium) és a réti cickafark (A. pratensis) pontos meghatározása – a nagy alaki változatosság és az átmeneti alakok előfordulása miatt – még a szakemberek számára sem mindig egyszerű feladat.

 

  

 

  

Hasznos információk

A mezei cickafark (A. collina) hatóanyag-tartalma előnyösebb, mint a közönséges cickafarké (A. millefolium). Az értékes illóolaj a virágzatokban sokkal nagyobb mennyiségben (0,2–0,5%) fordul elő, mint a levelekben.

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013 szeptemberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyermekláncfű, a gyógyító gyom

Buglyos szegfű, a sallangszirmú láprétlakó

Magyar unikum, a pilisi len


 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. október
Garai Szilvia Ilona:
Szúnyogcsípés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...