MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.06. 12:30,   Szöveg: sokszinuvidek.24.hu,   Fotó: Komka Péter / MTI

Három év múlva lesz látogatható Krasznahorka vára

Öt éve égett le a legszebbnek tartott középkori felvidéki erődítmény. A felújítás zajlik; az épületet a legutóbbi tervek szerint 2020-ban nyitják meg a nagyközönség előtt.

 

Krasznahorka várát a 13. század második felében a Csetneki és a Máriássy család építtette. A történelmi helyszínt 2011-ben újították fel, rákövetkező évben pedig tűz ütött ki két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. Az épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és műkincsek is elpusztultak.

 

Fotó: Komka Péter / MTI


A hat órán keresztül tartó tűzben kiégett a legrégebbi, gótikus palotarész, bennégett Andrássy Gyula fegyvergyűjteménye. Megsérült a reneszánsz palota egy része, megrongálódott a harangtorony a benne található három haranggal. A falak nagyrészt épen megmaradtak. A mentésben a szlovák hadsereg is részt vett.

 

Fotó: Komka Péter / MTI


A tűzben megsérült gyűjteményből már több mint 500 darabot sikerült restaurálni. A sérült tárgyakon a vár saját műhelyeiben, további 77 darabon pedig a Brünni Műszaki Egyetem (Csehország) műhelyeiben dolgoztak, de az egri Dobó István Múzeum munkatársai is besegítettek.


Eddig 5 millió eurót költöttek a vár felújítására. Az átadás időpontját már többször módosították, a legutóbbi tervek szerint 2020-ban lesz látogatható az erődítmény.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még szebb lesz a füleki vár

A macskakő nyomában a Medves-vidéken

Két ország peremén - Somoskő vára

Folytatódik a nógrádi vár felújítása


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...