MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.03.16. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: BNPI, Sinka Gábor, dr. Kocsis Tünde, www.geopark.hu

Helló tavasz, elő a túrabakancsokkal – hétvégi programajánló

Az időjárás hétvégén nem lesz épp verőfényes, de borongós időben is lehet feltöltődni, szabadtéri programokat tervezni, kirándulni, sportolni. Mutatjuk, merre érdemes mozdulnod, ha a természetet választod. 

1. Kőkultúra a Hór-völgyben

 

Fotó: BNPI

 

A vezetett túrán természetvédelmi szakember segítségével a Bükkalja geológiai értékeit ismerhetjük meg. A félnapos kirándulás a Hórvölgyi Látogatóparkból indul, és oda is érkezik vissza. A túra során a Suba-lyuk „ősemberbarlangját”, a Mész-hegy és a Bükkalja látványos kaptárköveit veszik szemügyre az érdeklődők.

Mikor?
2017. március 18. 9.00

Hol?
Cserépfalu, Hór-völgyi Látogatópark

Részletek ide kattintva.

 

2. Vulkánoktól a lápokig

 

Fotó: Sinka Gábor

 

A Keszthelyi-hegységben található Kovácsi-hegyet körbejáró túrán a résztvevők megismerkedhetnek a hegy kialakulásával egy felhagyott kőbányában, forrásokkal, lápokkal és azok élővilágával. Meglátogatják a „bazaltutca” rejtélyes barlangját, körülnéznek a Vidornya-lápon, bemásznak a „Nagy nyárfába”, végül körbesétálják a békesztúpát. Táv: 23 km. Időtartam: 8-9 óra.

Mikor?
2017. március 18. 9.00

Hol?
Zalaszántó

Részletek ide kattintva.

 

3. Téry Ödön-emléktúra

 

Fotó: dr. Kocsis Tünde

 

A résztvevők 50, 25 és 20 kilométeres távok közül választhatnak. A két hosszabb túrát (50, 25 km) nemcsak gyalog, de kerékpárral is teljesítheted. A különbség annyi, hogy míg a gyalogos túrák felmennek a Nagy-szénásra, addig a bringás útvonalak kikerülik azt. A Hűvösvölgyből induló túra látványos helyeken vezet végig a budai és pilisi hegyekben, illetve a Visegrádi-hegységben, érinti a Remete-szurdokot, a Zsíros-hegyet, a Pilis-tetőt, a Som-hegyet, Dobogókőt, majd Dömösön ér véget.

Mikor?
2017. március 18. 7.00 – 10.00

Hol?
Hűvösvölgy (50, 20 km), Klotildliget (25 km)

Részletek ide kattintva.

 

4. Tekeres-völgyi tekergés

 

Fotó: www.geopark.hu

 

A Veszprémhez közeli Csatár-hegy alján az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak mentén vezet a túra a Tekeres-völgyben. Megismerheted a Csatár-hegyi-barlangot és egy kis hegyi kápolnát is. A Cholnoky-kilátóból körbetekintve pedig a Déli-Bakony és a Magas-Bakony páratlan kilátásában gyönyörködhetsz. Táv: 5,5 km. Időtartam: 4,5 óra.

Mikor?
2017. március 19. 10.00

Hol?
Veszprém, Csatári-hegy lába

Részletek ide kattintva

 

5. Extrém túra a Bolhási-víznyelőbarlangban

 

Fotó: BNPI

 

A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt. A barlangban sem villanyvilágítás, sem kiépített betonjárda nincs. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A kúszós-mászós útvonal miatt ezt a túrát inkább a bevállalósabbaknak és a barlangjárásban tapasztaltabbaknak ajánljuk. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít.

Mikor?
2017. március 19. 10.00

Hol?
Miskolc-Felsőhámor, Ómassai út melletti parkoló

Részletek ide kattintva


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...