MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.11. 07:00,   Szöveg: Newjság, Beol/TM,   Fotó: Newjság

Hétezer éves csontvázat találtak a Szarvasi Arborétum területén

A zsugorított testhelyzetben eltemetett férfi maradványaira az arborétum északi részén találtak rá, ahol hamarosan rendezvényközpont épül. A megelőző ásatás során a helyi múzeum régészei egy késő neolit kori, tiszai kultúrába tartozó településrészlet feltárásán dolgoznak.

Az ásatás a Szarvasi Arborétum északnyugati területén, egy észak-déli irányú magaslaton, a Kovács-halmon zajlik. A terület igen gazdag leletekben, a kora neolitikumtól kezdődően, egészen a középkorig, mondta el az ásatást vezető Botyánszki Anna régész a szarvasi Newjság nevű hírportálnak.

 

Fotó: Newjság


A feltárás egyik legfontosabb lelete egy jobb oldalára zsugorított, 40 év körüli, 160 centiméter magas férfi sírja. A telephez tartozó környező gödrökből ezen kívül kerámiák, állatcsont darabok, kagylók kerültek elő, és öt-hat cölöphelyet is azonosítottak, ahol akkoriban egy paticsafalú ház állhatott.

 

Fotó: Newjság

 

Fotó: Newjság


A Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Püspökség közös, határon átnyúló projektje keretében a Pepi-kert északi területén egy rendezvényközpontot épül majd. A majdnem 300 négyzetméteres alapterületű Odvas Rejtek elnevezésű rendezvényközpont egy félig nyitott épület lesz, melyen belül helyet kap majd rendezvény- és meditációs tér, ökojátszótér, illetve gyógynövényes, bibliai valamint fűszerkert is.

 

Fotó: Newjság


Kapcsolódó cikkek:

Szarvasi Arborétum, zöld oázis kék pávákkal

Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Szenzációs régészeti lelet a Dunából


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...