MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2012.12.03. 12:48

HIDEGBEN MELENGETŐ FORRALT BOROZÁS

A téli, hideg szezon egyik kedvenc itala a forralt bor. Könnyű házilag is készíteni, csak pár dologra kell odafigyelnünk. Az, hogy vörösből vagy fehérből lehet, megosztja az embereket... mi a vöröset szeretjük.

A forralt bor eredete a borok "eltarthatóságának" növelésére vezethető vissza. Mézet, fahéjt, ánizst, szegfűszeget, koriandert, gyömbért, borsot, kakukkfüvet, babérlevelet adtak a borhoz. Korai időszakában éppen ezért "fűszer bor" néven emlegették.

 

Eleinte nem is melegítették fel a "tartósított" nedűt, csak hidegen fogyasztották... később, a szükség úgy hozta, hogy forrósított kövekkel, vagy vasrudakkal felmelegítsék, mellyel tulajdonképpen kialakult a ma is ismert formája. 

 

 

Mivel végre hozzánk is elért a valódi tél, gondoltuk öszeszedünk néhány ízletes receptet.

Próbáljátok ki Ti is, vagy ha van más, kedvenc recepted, oszd meg velünk kommentben!

 

 

Recept 1.

1 liter bor

7 dkg cukor

2 rúd fahéj

8 szem szegfűszeg

3 szem szegfűbors

 

Felhevítés után (nem forraljuk) rakjunk bele még 3-4 szelet citromot is.

 

 

Recept 2.

1 liter víz

2 rúd fahéj

8-10 szem szegfűszeg

3-4 szem szegfűbors

5 ek. cukor

1 liter bor

 

A bor nélkül forraljuk fel az alapanyagokat, majd adjuk hozzá a bort.

 

 

Recept 3.

1 liter bor

fél citrom héja

fél narancs héja

2 rúd fahéj

3-4 szem szegfűszeg

 

Felhevítés után (nem forraljuk) egyből tálaljuk.

 

 

Recept 4.

1liter bor
1liter víz

1 filter fekete tea
2-3rúd fahéj
6szem szegfűszeg
3-4szem csillagánizs
3-4szem szegfűbors
3 narancs
ízlés szerint cukor

 

A vizet a fűszerekkel forraljuk kis lángon tíz percig, majd tegyük bele a tea filtert és áztassuk 3-5 percig. Miután kivettük a filtert, öntsük bele a bort, és karikázzuk bele nem túl vékonyan a narancsokat. Ezt követően hevítsük fel, de ne forraljuk! Kevés rummal, esetleg konyakkal lehet vagányabbá tenni.

 

 

 


Címkék: forraltbor / tél / recept



HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. július
Czigány Dávid:
Első fények
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...