MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Húsvéti vizes Kéktúra a vödör művészeivel

Nagypénteken érkeztem Hollókőre gyalogosan, hátizsákkal az ünnepekre. Már megérkezéskor tudtam, hogy nagyon jó lesz nekem itt. Vannak helyek, ahol rögtön úgy érzi magát az ember, mintha hazaérkezne.

Fotó: Friesz Móni  Fotó: Friesz Móni

 

Elismerésre méltó az az összefogás, ahogy ez az apró falu készül a húsvétra. Izgatottan és örömmel végezte a feladatát a falu apraja-nagyja. A mindössze 380 lelket számláló világörökségi település ugyanis úgy őrzi hagyományait, ahogy kevesen a világon. A húsvéti fesztivált áthatja az a szeretet, amellyel megszervezik. Megtartotta méltóságát, és ezt az a tízezer látogató sem tudja megzavarni, akik a világ minden tájáról érkeznek ide ebben az időszakban.


Fotó: Friesz Móni
 

A Turista Magazin a Tojásfestő-házban vendégeskedett, ahol Bácsi Zita keramikus, tojásfestő segítségével megtanulhattuk a tojásdíszítés fortélyait. Zita megfestette nekünk az első Országos Kékkörös hímes tojást, amelyet sokan megcsodáltak Hollókőn. Bereczné Lázár Nóra népi iparművész Hódmezővásárhelyről erősítette a csapatot. Nóra a tojásírás hagyományiba vezette be a vendégeit. Festés közben pedig izgalmas túrázós történeteket hallgattunk tőle és a férjétől. Külön élmény volt az, hogy még megőrizték tájszólásukat, és ö betűvel beszélnek. „Mögjártak ők már sok vidéköt és hegyöt.”

Mondhatjuk, hogy házunk kertje igazi multikulturális helyszín lett, mert rengeteg külföldi vendégünk is volt. Minden nap megjelent a háromgyermekes olasz család Velencéből, de Angliából és Chiléből is érkeztek hozzánk. Együtt barangoltuk be a falut a Kéken, hiszen minden udvarban más programmal, pálinkával és süteménnyel várták a vendégeket.

Fotó: Friesz Móni

Táncházak, koncertek és különböző programok a hollókői várban színesítették a palettát. Jártam a Kézműves Nyomdaműhelyben és Múzeumban is, ahol Szilli József és Zsiga Róbert nyomdász mesterek elkészítették a Turista Magazin címlapját nekünk. A régi gépek tökéletesen működtek, és már a betűszedés is nagy élmény volt, mert ezek még fából készültek. Kihagyhatatlan a pékség, és a sajtkészítő portékáit is meg kellett kóstolni. Fontos megjegyezni, hogy ezek a boltok és múzeumok folyamatosan nyitva tartanak, nem csak a nagyobb ünnepek idején. A Vár Étteremben a palóc leves remek, és mindehhez cigányzene dukál. Minden vendégnek elhúzták a nótáját, és természetesen itt is táncoltunk egyet vacsora után.

Fotó: Friesz Móni

Vasárnap reggel az ünnep tiszteletére pedig mindenki felvette a gyönyörű népviseletét, és így érkezett a misére. Több palóc faluból is érkeznek ilyenkor Hollókőre. A lányok hatalmas szoknyáikban olyanok, mint a színes a virágok. Minket Déskáné Margit néni öltöztetett fel rimóci viseletbe, amit ezúton is köszönünk neki. Meghatározta az egész napunkat. Nógrád megye egyik leghidegebb területén mégsem fáztunk, mert az aláöltöző szerepét átvette a négy alsószoknya. Mégiscsak más volt a hatása, amikor a külföldi vendégekkel nem bakancsban, hanem csizmában mentünk fel a Kéken a gyönyörűen felújított várba.

Fotó: Friesz Móni

Számunkra azért is fontos Hollókő, mert az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, és a falu lakói maguk is rendszeresen túráznak, viszik a hírét a Kéknek. Elég elindulni a falu főutcáján, beszélgetni a helyiekkel, és pillanatok alatt kiderül, hogy mennyien szeretik a természetjárást. Bercsényi Péter fazekasmester Tónit is kísérte a Kéken. Megint nagy örömmel fogadott minket, de meglepetést okozott Csarnó Ákos, a Kerekes Band brácsása is, akiről kiderült, már ötszáz kilométert teljesített a Kéken.

Fotó: Csarnó Ákos

Hollókőn mindenkinek a vérében van a vendéglátás, nagyon büszkék a falura, és mindig valami újdonsággal lepik meg a vendégeiket. Nem véletlen, hogy az Iránytű 2016 Turisztikai Kommunikációs versenyben az Integrált kampányok között döntős lett a Hollókő, az élő falu projekt. Szintén ebben a kategóriában döntős az Országos Kékkör kommunikációja is. A jó ügyek így erősítik egymást.


Húsvéthétfőn pedig előkerültek a vödrök. Minden mennyiségben, és a szélrózsa minden irányából érkezett a víz a hölgyekre. A „vödörkezelés” művészei közül néhányan finoman lespriccelik a lányokat, de vannak a kíméletlenek, akik a vödör egész tartalmát a nyakamba borították. Az igazi profik mindezt a vödörbe szerelt GoPro kamerával rögzítik is. A stratégia a következő: a nagy tömegben a férfiak sorban állnak a vízzel teli vödrökkel, majd megindulnak a lányok felé, akik visítva menekülnek. Ekkor viszont a fiúk hirtelen, egyszerre irányt váltanak, megfordulnak, és a hátuk mögött álló, mit sem sejtő női csapatra öntik a vizet.

Fotó: Friesz Móni

Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a hír igaz, nő tényleg nem maradt szárazon a hollókői húsvéton. A falu él és virul, mindenkinek javaslom, hogy ha teheti, látogasson el Hollókőre.

 

Írta és fotók: Friesz Móni
 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...