MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.27. 12:00,   Szöveg: PET Kupa,   Fotó: petkupa.hu, Sztankó Bálint

Idén a Tisza-tavon is lesz PET Kupa

2019 júniusában először rendezik meg a Tisza-tavon is a PET Kupát. Márciusban a szervezők felmérték a tó hulladékhelyzetét. Úgy tűnik, lesz mit összegyűjteni a nyáron, és akinek van kedve részt venni a Tisza-tó megtisztításában, már jelentkezhet is az eseményre. 

Fotó: petkupa.hu

 

A PET Kupa az utóbbi idők egyik leginspirálóbb civil kezdeményezése, mely a Tiszán rendszeressé váló szennyezésáradat ellen küzd. Eddig a Felső-Tiszára szerveztek hulladékgyűjtő akciókat, de idén a Tisza-tavat is célba vették. Előtte azonban március elején a PET Kupa felderítőcsapata megvizsgálta a tó hulladékhelyzetét. Mivel a hulladékszennyezés időről időre változik, ezért a legfrissebb helyzetképre volt szükség – adta hírül a PET Kupa weboldala.

 

Fotó: Sztankó Bálint

 

Mint írják, a tó vízellátását az úgynevezett öblítőcsatornák biztosítják. „Az V. és VI. számú torkolatánál bőven találtunk hulladékot. Ezen öblítők télire, a tó szándékosan alacsony vízállása miatt zsilippel le vannak zárva, így bemenni nem tudtunk, de ezeken a területeken izgalmas nyári kenus hulladékvadászat ígérkezik majd.”

 

Fotó: petkupa.hu

 

Az V. számú öblítőt és az Aranyosi-szigetet elhagyva megváltozik a kép, innentől egész Dinnyéshátig a folyó egyenesen halad. A Felső-Tiszához szokott PET-kalóz számára itt a folyó partja is más, végig nádassal szegélyezett, ami mögött remekül megbújhatnak a palackok. Dinnyéshátig az egyenesben mindkét oldal PET-bányákkal szegélyezett, váltakozó szennyezési intenzitással, de bőven adva feladatot – fogalmaznak.

 

Júniusban pedig megszervezik az első Tisza-tavi PET Kupát. Jelentkezni itt tudsz rá, részleteket itt olvashatsz az eseményről.

 

Kapcsolodó cikkeink:

35 000 műanyag palacktól tisztult meg a Felső-Tisza
Főszerepben a Tisza és a PET-kalózok

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...