MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.09.17. 11:10,   Szöveg: MTSZ

Idén is lesz turistaünnep Dobogókőn

A Magyar Természetjáró Szövetség 28. alkalommal rendezi meg a Természetjárók Napját a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, Dobogókőn. Az esemény idén szeptember 24-én, azaz most szombaton lesz.

Ezen a napon is déli tizenkét órakor, a negyedik harangkongatással veszi kezdetét a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti téren a Természetjárók Napja.

 

Fotó: Gulyás Attila / TM

 

Program

 

10.00 óra – Érkezés
12.00 óra – Harangszó, himnusz
12.10 óra – Ünnepi köszöntő beszédek
12.30 óra – Kitüntetések átadása
13.00 óra – Emléktábla megkoszorúzása
13.15 óra – Ebéd
15.00 óra – A rendezvény vége

 

 

Mi a Természetjárók Napja?
A Magyar Természetjáró Szövetség 1989 szeptemberében rendezte meg először a Természetjárók Napját Dobogókőn. A nagy múltú rendezvény egy nevezetes eseményhez kapcsolódik: 1888-ban dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv keresztül-kasul bejárták a budai hegyeket és a Pilist. Közben azon gondolkodtak, hogy ezeknek a vidékeknek a turistaforgalomba való bevonásához új szervezetet kell alakítani. Szeptember 24-én, a Pilisszentkereszt közelében található Klastrom-kúthoz tett kiránduláson határozták el, hogy még ebben az évben megalakítják az MKE (Magyarországi Kárpát Egyesület) második Budapesti Osztályát. Az osztály 1891-ben kilépett az MKE-ből, és ebből alakult meg a Magyar Turista Egyesület. Az utókor a fővárosi turistaság kezdetét köti ehhez a naphoz, amelyet mindig a szeptember 24-éhez közelebb eső szombaton szoktak megtartani. További információ.
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még több hír a Természetjárók Napjáról

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...