MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.06.01. 10:30,   Szöveg: Novohrad-Nógrád Geopark, Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila, Berendi Tibor

Idén is vár a Medvesi Fotós Maraton

Június első hétvégéjén ismét az egész napos és egész éjszakás tájfotózásé a főszerep a Salgótarjánt övező hegyekben. A vezetett túrákon és tucatnyi más programon kezdők és veteránok is megtalálják a helyüket.

A Novohrad-Nógrád Geopark 2018-ban újra megrendezi a fotós programját a Medves-hegységben. A környék legnagyobb tájfotós rendezvényén több tízezer fotó biztosan készülhet majd hazánk egyik változatos, felfedezésre csábító tájáról, a Medves vidékéről.

 

Alkalmi éjszakai díszkivilágítás a Salgó várában


A 2013 óta megrendezett eseménysor célja egy tájfotós közösség építése mellet elsősorban a Medves-vidék felhelyezése a térképre hazánk különösen látványos fekvésű turisztikai régiói között. Az elmúlt évek programjaihoz hasonlóan a résztvevők idén is számíthatnak vezetett túrákra, termékbemutatókra és fotótechnikai worksopokra, modellfotózásra, és a régi, analóg technikák is előkerülnek. Este érkezik a legismertebb látványosság, a kivilágított salgói és somoskői vár. Itt persze senki ne számítson a belvárosi díszkivilágításhoz hasonló ragyogásra, hiszen a csillagos égbolttal együtt látható várfalakat szabad szemmel alig látható, gondosan kimért fényekkel világítják meg, igazodva az éjszakai ég halvány derengéséhez. Ehhez kapcsolódva a Magyar Asztrofotósok Egyesülete is jelen lesz, akik előadásokkal, workshopokkal és terepi bemutatóval segítik az érdeklődőket. Az összes programot a fotós maraton hivatalos oldalán nézheted meg.

 

A Boszorkány-kő csúcsa idén is több program helyszíne lesz

 

A programhoz egy fotópályázat is kapcsolódik. Miről is szól az OLYMPUS Medvesi Fotós Maraton? Lényegében egy kölcsönös együttműködésről, egy összefogásról a szervezők és a fotósok között. A szervezők szeretnék megmutatni a világnak a magyar–szlovák határ mentén húzódó, napjainkig jobbára ismeretlen Medves-vidék szépségét, az itteni táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat. Ezért rengeteg garantált programot ajánlanak a fotósoknak – legyenek akár amatőrök, akár profik a pillanatok megörökítésében.

 

Fotó: Berendi Tibor

Napkelte Somoskő és Salgó várával

 

A résztvevőktől pedig mindösszesen annyit kérnek cserébe: hazaérve osszák meg felvételeiket a különböző internetes felületeken, segítsenek népszerűsíteni a Novohrad–Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát. Az eseményről a www.fotosmaraton.hu oldalon lehet tájékozódni, és szintén itt érhetőek el a legfontosabb tudnivalók, információk a programhelyszínektől kezdve a napfelkelte és napnyugta időpontján át a kedvezményeket nyújtó partnerek listájáig. A 2016-os maratonon mi is megtapasztaltuk a rendezvény egyedülálló hangulatát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ború és csillagfény a Medvesi Fotós Maratonon

A macskakő nyomában a Medves-vidéken

A Medves-vidék gyöngyszemei

Kőország a felhők felett: túrák a Karancs–Medves-vidéken

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...