MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.11.06. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Nógrádi Attila

Idővel dacoló várfalak a Csobánc tetején

Hogy miért érdemes felmenni a Tapolcai-medence keleti peremének 376 méter magas tanúhegyére, a Csobáncra? Egyrészt azért, mert itt találhatók a csobánci vár több mint 750 éves romjai, másrészt innen nyílik a környező tanúhegyekre és a Balatonra az egyik legszebb és legteljesebb panoráma. 

Fotó: Nógrádi Attila

 

Csobánc nem adja könnyen magát. Megtapasztalhatták ezt az ostromló török seregek is, hiszen többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elfoglalniuk a Tapolcai-medence keleti, a Káli-medencével határos részén magasodó, csonka kúp alakú, bazaltsapkás tanúhegy tetején álló erősséget. Még a hűvösebb, őszi napokon is megizzasztja a túrázót, mire felér a 376 méter magas csúcsig.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

A hegy aljától folyamatosan emelkedő – néhol combosabb kaptatókkal megspékelt – köves, erdei ösvény vezet a tetőre (kék sáv), ahol az egykor dicső napokat megért vár falmaradványai állnak. A Csobánc szélfútta fennsíkjára megérkezni viszont minden fáradságot megér. A lapos platón alig van egy-két fa, így a kilátást semmi sem zavarja. Szép időben – szó szerint – a lábunk előtt hever a Balaton vidékének egyik legszebb körpanorámája. És a kéktúrázók is örülhetnek, mert októbertől a vár zászlójánál új OKT-bélyegzőhely várja őket.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

További részletek a Turista Magazin novemberi számában.

 

A NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (3):
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...