MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.06.14. 15:50,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: 123rf.com

Ilyen madár még sosem költött Békés megyében

Először fészkel bütykös ásólúd a Körös-Maros Nemzeti Parkban, az Atyaszegi-pusztán. A madárpár nyolc pelyhes fiókával is büszkélkedhet.

A Dévaványa-Ecsegi puszták részterületen eddig csak vonulási időszakban lehetett látni a dekoratív madarat. Évtizedekkel ezelőtt kis számban (magányosan vagy legfeljebb húszpéldányos csapatokban) rendszeresen átvonult hazánkon, az elmúlt másfél évtizedben azonban előfordulása és fészkelése is gyakoribbá vált.

 

Fotó: 123rf.com

(Illusztráció)

 

A bütykös ásólúd a récefélék családjába tartozó kistermetű madár. Elsősorban a tengerpartok és az ázsiai sóstavak lakója. A tengerparti élőhelyeken télen-nyáron jelen van, de egyes példányai elkóborolnak a kontinens belseje felé, így Magyarországra is eljutnak – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán

 

Fotó: 123rf.com

(Illusztráció)


Hazánkban először 1996-ban költött a Dunántúlon, majd ezt követően szinte minden évben több pár is megtelepedett a Dunántúlon és a Duna-Tisza közti területeken. A Tiszántúlon még ritka fészkelő, ezért is olyan érdekes a faj dévaványai költése.

 

Fotó: 123rf.com

(Illusztráció) 

 

A költőpárra egy pusztai kisvízen bukkantak rá a nemzeti park munkatársai. A pár már a következő napon mélyebb és rejtettebb mocsárba vezette át nyolc fiókáját. Egyébként ez a szám nem sok; a bütykös ásólúd általában 7-15 tojást rak. Költésre legtöbbször üregeket, elhagyott rókakotorékot használ. Itthon leggyakrabban a kiskunsági és dél-alföldi szikes tavakon fészkel.

 
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...