MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ismét mászható a leghosszabb magyar via ferrata út

A madarak befejezték a költést, mi meg a fiúkkal rögtön röpültünk ferrátázni a Cuha-szurdokba.

 

Már nyár eleje óta tervezgettem, hogy két nagyobb fiammal megmásszuk a két éve átadott Bucsek Henrik útvonalat a Cuha-szurdokban, amire úgy emlékeztem, mint a legélvezetesebb magyarországi klettersteigre. (Hogy mi az a klettersteig, meg via ferrata, itt elolvasható.) Sajnos az út február 15-től július 15-ig minden évben le van zárva a madarak költési időszaka miatt. Ezért várnunk kellett a múlt hét végéig.


 

A ferrata beszállása a vinyei vasútállomástól (ahol a gépkocsiparkolók is vannak) egy 15 perc séta. Felszerelést a Vinye.hu büfében lehet bérelni. A Bucsek Henrik Emlékút - "C" nehézségű (kezdőknek ideális) út, jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata. (Hossza 350, a szintkülönbség 100 méter.)

 

 

A fiúk nagyon élvezték a C-s ferrátát, de a hőségben alaposan megizzadtunk. Mindketten kaptak ferrata-kesztyűt, mert nemrég a tatabányai via ferrata megmászása közben úgy megizzadt a melegben a tenyerem, hogy a fémdrót alaposan lenyúzta róla a felpuhult bőrt és nem akartam, hogy ők is így járjanak.

 

 

A Bucsek Henrik út részleteiről már két éve, a felfedező mászáskor írtam egy posztot, véleményem nem változott: nagyon élvezetes és kellemes útvonal. Ha valaki el akarja kezdeni a via ferrátázást, akkor ennél jobbat nem talál (esetleg az egyébként nem is messze fekvő cseszneki Ostromlók útját).

 

 

A másik, nehezebb Cuha-szurdokbeli via ferrátát most kihagytuk, mert a fiúkon láttam, hogy elég lesz nekik arra a napra egy is. Az Ariadné fonala nevű, "D/E" nehézségű via ferrata amúgy is inkább edzetteknek ajánlott. A Cuha-szurdok ferrátáiról, felszerelésbérlésről ide kattintva lehet tájékozódni.

 

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

 
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. április
Kesztyüs András:
Tűzben
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...